PalestinSemasa

Serangan darat Israel di Gaza hadapi kegagalan

Seminggu selepas israel menghantar tentera darat ke Gaza, Perdana Menteri Benjamin Netanyahu berkata  tenteranya telah mengepung Kota Gaza di utara wilayah itu dan mencatatkan “kejayaan yang mengagumkan” menurutnya.

Tentera Israel kelihatan dalam proses memotong dua Semenanjung Gaza, di selatan Kota Gaza. Menjelang hari Jumaat, mereka telah mara kira-kira 15km dari sempadan Gaza-Israel di sepanjang jalan pantai, bersebelahan dengan Hospital Persahabatan Turki-Palestin, di selatan Bandar Gaza. Hospital itu adalah satu-satunya kemudahan rawatan kanser di Gaza dan terpaksa ditutup kerana kekurangan bahan api akibat sekatan Israel.

Sementara itu, Hamas berkata ia sedang memerangi tentera Israel di timur titik itu, di Juhor ad-Dik, menunjukkan tentera Israel beroperasi hampir merentasi jalur Gaza, dari pantai ke sempadan.

Pertempuran berterusan ke belakang kedudukan ini. Sumber Hamas berkata pertempuran sedang berlangsung di Beit Hanoun, di sudut timur laut jalur Gaza.

Strategi Israel minggu lalu seolah-olah cuba mengasingkan dan melemahkan Hamas dan sekutunya di sepertiga utara Semenanjung Gaza. Tetapi ia datang dengan  kematian tentera yang semakin meningkat dan melemahkan reputasi Israel.

Israel mendakwa kem pelarian Jabalia di utara Kota Gaza adalah hab rangkaian terowong Hamas yang digunakan untuk simpanan senjata, tapak tembakan roket, dan terowong menuju ke pantai. Israel tanpa memberikan bukti jelas untuk menyokong dakwaannya, meratakan sebahagian besar Jabalia dalam serangan udara selama tiga hari. Sekurang-kurangnya 50 rakyat Palestin terbunuh dalam pengeboman Jabalia.

Sejak serangan Israel pada 7 Oktober, ia telah membunuh lebih 9,400 rakyat Palestin, termasuk hampir 4,000 kanak-kanak. Pada hari Jumaat, konvoi ambulans menuju dari Kota Gaza ke selatan Gaza telah dibom, Israel mendakwa, tanpa memberikan bukti, bahawa pejuang Hamas berada di dalam ambulans. Sekurang-kurangnya 15 orang terbunuh .

Namun ia tidak menghapuskan keupayaan Hamas untuk melancarkan roket yang mensasarkan tentera di Israel pada kadar kira-kira sedozen sehari sepanjang minggu, walaupun ini berkurangan kepada sembilan serangan roket pada 3 November. Angka rasmi dikeluarkan oleh kerajaan Israel dan kesihatan kementerian di Gaza menunjukkan kebanyakan kematian di kedua-dua pihak adalah orang awam.

Israel berkata 25 askarnya telah terbunuh sejak pencerobohan darat bermula, menjadikan jumlah kematian tentera kepada 332 orang . 260 lagi askar telah cedera. Israel berkata Hamas juga menahan 242 orang awam sebagai tebusan.

“Sejenis peperangan hibrid baharu”

Pada 25 Oktober, Netanyahu mengisytiharkan matlamat Israel dalam beberapa hari akan datang adalah “untuk menghapuskan Hamas dengan memusnahkan keupayaan ketenteraan dan tadbir urusnya dan untuk melakukan segala yang mungkin bagi mendapatkan kembali tebusan kami.”

Tentera Israel menguji refleks Hamas dengan pencerobohan terhad ke utara Gaza pada malam berikutnya dengan sebuah kompeni tentera yang disokong kereta perisai dan jentolak. 

Tentera Israel melakukan beberapa lagi serangan darat ke Gaza pada malam 27 Oktober, kali ini disokong oleh helikopter tempur.

Kemudian, pada 28 Oktober, Israel melancarkan serangan daratnya, tepat tiga minggu selepas serangan Hamas ke atas Israel. Pencerobohan itu disertai dengan penutupan telekomunikasi, memotong akses internet dan telefon dari luar dan dalam Semenanjung Gaza.

“Apa yang telah kita lihat sejak 7 Oktober ialah jenis peperangan hibrid baharu,” kata Matteo Bressan, profesor kajian strategik di Lumsa Master School–University.

“Hamas dapat melancarkan 6,000 roket ke Israel dan jumlah itu menunjukkan keupayaan ketenteraan yang tidak pernah dimiliki Hamas pada masa lalu,” kata Bressan. “Persoalannya ialah bagaimana mungkin Hamas melakukan 20 serangan di 20 kampung berbeza. Ini bermakna Hamas mempunyai latihan dan persediaan yang jelas untuk melakukannya.”

Briged Qassam, sayap bersenjata Hamas, berkata mereka mensasarkan roket ke reaktor nuklear Israel dan kemudahan penyelidikan di Dimona – kali pertama mereka melakukannya.

“Hamas telah bersiap sedia untuk kempen ini agak lama dan telah menembakkan banyak roket,” kata komander pasukan khas AS Demetries Andrew Grimes kepada Al Jazeera. “Banyak roket Hamas disembunyikan di bawah tanah dan diedarkan melalui rangkaian terowong di bawah Gaza.”

Beliau menyifatkan matlamat Israel untuk memusnahkan Hamas sebagai “usaha yang sangat mencabar”.

Hamas berkata ia telah memusnahkan beberapa kereta kebal dan kenderaan berperisai Israel. Sebagai contoh, pada 1 November, Hamas mendakwa ia telah memusnahkan sekurang-kurangnya empat kereta kebal Merkava Israel menggunakan senjata anti kereta kebal Yasin-105 semasa pertempuran di Beit Hanoun. 

Hamas juga telah berani dalam taktiknya. Pada 29 Oktober, misalnya, Briged Qassam , sayap ketenteraan Hamas, berkata mereka menggunakan terowong untuk mendaratkan pejuang di belakang Israel yang mengawal lintasan Beit Hanoun, dipanggil Erez oleh Israel, antara Israel dan utara Gaza.

“Pejuang penentangan menembusi sempadan dan melepaskan peluru berpandu anti-perisai ke arah kenderaan Israel dan membunuh beberapa askar penjajah,” kata mereka.

Grimes menganggap kematian tentera Israel sebagai “kiraan korban yang tinggi memandangkan mereka hanya beberapa minggu dalam kempen.”

Keberanian dan keberkesanan Briged Qassam mendorong ketua Hizbullah, kumpulan yang disokong Iran di Lubnan untuk mengisytiharkan Israel lemah.

“Ia telah mendedahkan kelemahan dan kerapuhan total Israel, lebih lemah daripada sarang labah-labah,” kata Hassan Nasrallah dalam ucapan di televisyen pada 3 November.

“Tindak balas pantas oleh AS untuk menyokong dan menyokong Israel telah mendedahkan betapa gagalnya Israel sejak operasi Banjir Al-Aqsa,” katanya, menggunakan nama operasi serangan 7 Oktober.

Nasrallah berkata perang ini akan menandakan era baru.

SUMBER : AL JAZEERA

 

Related Articles

Back to top button