DuniaPolitik

Sempadan Qatar-Arab Saudi dibuka semula selepas lebih 3 tahun

DOHA: Qatar dan Arab Saudi membuka semula sempadan darat mereka hari ini, sumber Qatar memberitahu AFP, ketika mereka memulihkan hubungan berikutan perjanjian penting untuk mengakhiri perbalahan tiga setengah tahun.

Arab Saudi menutup satu-satunya wilayah sempadan darat Qatar pada bulan Jun 2017 sebagai sebahagian daripada sekatan yang dikatakannya sebagai tindak balas terhadap sokongan Doha terhadap kumpulan Islam radikal dan hubungan yang rapat dengan Iran.

Qatar sentiasa menolak tuduhan terbabit.

“Ya, sempadan dibuka,” kata satu sumber Qatar, sementara yang lain mengesahkan bahawa lalu lintas di persimpangan Abu Samrah, 120 kilometer selatan Doha, kembali kira-kira jam 7:00 pagi waktu tempatan.

Arab Saudi, bersama dengan Emiriah Arab Bersatu (UAE), Bahrain dan Mesir yang juga mengenakan embargo dalam perjalanan dan perdagangan, sepakat untuk menarik balik larangan itu pada sidang kemuncak Majlis Kerjasama Teluk di Arab Saudi Selasa lalu.

Pada 4 Januari lalu, Menteri Luar Kuwait, Ahmad Nasser Al-Sabah, mengumumkan di televisyen bahawa kesepakatan telah dipersetujui untuk ‘membuka ruang udara dan sempadan darat dan laut antara Kerajaan Arab Saudi dan Negara Qatar’.

“Mereka membiarkan sahaja mereka yang berlalu dari Qatar,” kata seorang saksi di perbatasan pada hari ini.

Qatar telah mengumumkan langkah-langkah pengawalan COVID-19 yang ketat bagi mereka yang tiba dari pihak Arab Saudi yang mewajibkan pelancong memberikan hasil ujian negatif, menjalani ujian baharu di sempadan, dan kuarantin di hotel yang diluluskan oleh kerajaan selama seminggu.

“Ia sangat menggembirakan, saya membeli kereta baharu ini, Land Cruiser, untuk pergi dan meraikan dengan saudara-mara saya di Arab Saudi, dan saya mengambil ujian COVID-19 dan menunggu di sini dengan harapan mereka akan membolehkan kami menyeberang pada bila-bila masa,” kata Zaid Muhammad al-Marri, 23, seorang rakyat Qatar yang ibunya adalah warga Arab Saudi, menjelang pembukaan semula sempadan.

— AFP / BHarian

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button