PalestinSemasa

Gadis Palestin jadi korban tembakan israel di Beitunia

RAMALLAH : Tentera pendudukan israel telah membunuh Fulla Rasmi Masalmeh, 15 tahun, di bandar Beitunia, barat Ramallah, dalam tembakan terbuka pada pagi Isnin.

Bakr Armoush, 30 tahun, yang menyaksikan pembunuhan berdarah dingin Masalmeh, melaporkan kepada WAFA bahawa pembunuhan itu berlaku sekitar jam 4 pagi ketika pasukan pendudukan israel berada di kawasan itu untuk menangkap dua aktivis.

“Kereta yang dinaiki Masalmeh itu bergerak pada kelajuan perlahan dan tidak menimbulkan syak wasangka. Pemandu itu nampaknya terkejut dengan kehadiran kenderaan tentera pendudukan lebih 200 meter darinya. Apabila dia melihat tentera, dia cuba untuk kembali. Tetapi askar yang bersembunyi di tempat gelap melepaskan tembakan terus ke arah kereta itu,” kata Armoush.

Tambahnya, seorang lelaki keluar dari kereta dari sebelah pemandu dan mengangkat tangannya. Askar-askar itu menghampirinya dan mencampakkannya ke tanah serta merobek bajunya sebelum menangkapnya. Dia mengalami kecederaan di bahu.

“Kemudian tentera pergi ke tempat penumpang yang diduduki oleh seorang gadis dan membawanya keluar dari kereta ketika dia berdarah di kepalanya. Tentera membawanya menggunakan pengusung lalu menjatuhkannya ke tanah sebelum membawanya semula ke salah satu jip mereka dan meninggalkan kawasan itu.”

Beberapa jam selepas jenayah itu, tentera pendudukan mengeluarkan kenyataan mendakwa bahawa kenderaan itu menimbulkan syak wasangka askar kerana ia bergerak sangat laju, tetapi keterangan Armoush menyangkal dakwaan pendudukan.

Menurut pusat hak asasi manusia israel, B’Tselem, yang mendokumentasikan pembunuhan tentera israel terhadap enam rakyat Palestin pada setengah tahun ini dikenali sebagai “penangkapan prosedur yang disyaki”. Ia berkata tentera yang menembak dan membunuh rakyat Palestin mendapat sokongan penuh daripada pegawai politik dan tentera, dengan kelulusan penasihat undang-undang.

Sejak awal tahun ini, 201 rakyat Palestin, termasuk 43 kanak-kanak dan 15 wanita, telah ditembak dan dibunuh oleh tentera israel dengan pelbagai alasan. Mereka termasuk 134 dari Tebing Barat, 52 dari Semenanjung Gaza, 11 dari Baitul Maqdis, dan empat dari dalam israel. #IsraeliCrimes

Rakyat Palestin dizalimi setiap hari, tanah mereka dirampas oleh peneroka haram israel.

Kini mereka dijajah dan dipaksa merempat dibumi sendiri.

Sumbangan anda untuk rakyat Gaza & Palestin  sangat diperlukan dalam usaha meringankan penderitaan mereka.

Klik :

www.tabunggaza.com

ATAU menerusi Akaun Maybank Dana MAPIM :

5628 3463 6620

MAPIM Malaysia boleh dihubungi menerusi talian Hotline MAPIM Malaysia iaitu 1300-888-038 (Isnin-Jumaat 9am-6pm) atau whatapps 012-800-2016

Ikuti update terkini

https://t.me/MapimMalaysia

Related Articles

Back to top button