DuniaSemasa

Hari ulangtahun kemerdekaan Palestin, kini merdekakah mereka?

Kata kunci #IsraeliCrimes banjiri media sosial

BAITULMAQDIS: Tanggal 15 November 1988 melakar sejarah apabila Yasser Arafat, Presiden Palestin pada tahun tersebut mengisytiharkan Palestin sebagai sebuah negara.

Pengisytiharan tersebut dilaungkan di Algiers, Algeria dan warga Palestin menantikan detik tersebut setelah bertahun- tahun Palestin dinafikan hak mereka sebagai sebuah negara.

Ini kerana sejak 15 Mei 1948 telah tercetusnya Perang Arab-Israel yang pertama dengan mengakibatkan 700,000 penduduk asal Palestin diusir dari tanah air mereka sendiri.
Peristiwa hitam yang turut diingati sebagai Hari Nakba, kini sudah menghampiri 74 tahun usianya.

Sejak itu, pelbagai konflik, perang demi perang berlaku dan menyaksikan ribuan rakyat Palestin termasuk kanak-kanak, wanita dan orang tua kehilangan nyawa.

Penindasan, kerosakan harta benda, bangunan dan tanah pertanian pula jelas menghiasi dada-dada akhbar termasuk media sosial untuk diperlihatkan kepada dunia.
Lapan tahun lalu, dalam masa 51 hari sahaja semasa serangan tentera israel ke atas Semenanjung Gaza yang terkepung, dilaporkan seramai 11,231 rakyat Palestin cedera termasuk 3,436 kanak-kanak & 3,540 wanita, 10% daripadanya mengalami hilang upaya kekal.

 #IsraeliCrimes banjiri media sosial

Kata kunci #IsraeliCrimes menjadi topik top 5 yang dibincangkan oleh pengguna media sosial hari ini.

Pengguna media sosial tidak kira bangsa mahupun fahaman agama menyuarakan solidariti terhadap rakyat Palestin yang masih dibelenggu kekejaman serta kezaliman yahudi & rejim zionis sehingga ke hari ini.

Kini, kira-kira 5 juta penduduk Palestin didaftarkan di bawah Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) sebagai pelarian dan tinggal di Jordan, Syria serta Lebanon.

Walaupun mereka terus dihenyak, dilanyak, dizalimi setiap hari, namun semangat dan perjuangan mereka tidak pernah hilang atau luntur untuk merampas kembali tanah milik mereka.

Rakyat Palestin dizalimi setiap hari, tanah mereka dirampas oleh peneroka haram israel.

Kini mereka dijajah dan dipaksa merempat dibumi sendiri.

Sumbangan anda untuk rakyat Gaza & Palestin  sangat diperlukan dalam usaha meringankan penderitaan mereka.

Klik :

www.tabunggaza.com

ATAU menerusi Akaun Maybank Dana MAPIM :

5628 3463 6620

MAPIM Malaysia boleh dihubungi menerusi talian Hotline MAPIM Malaysia iaitu 1300-888-038 (Isnin-Jumaat 9am-6pm) atau whatapps 012-800-2016

Ikuti update terkini

https://t.me/MapimMalaysia

Adli Effendy

Editor & News Anchor for Ummah Today

Related Articles

Back to top button