DuniaSemasa

Seorang maut, 10 hilang dalam letusan Gunung Semeru

JAKARTA :  Seorang maut manakala 10 orang hilang dalam kejadian letupan Gunung Semeru, Lumajang, Jawa Timur semalam, lapor CNN Indonesia.

Timbalan pemimpin Lumajang, Indah Masdar berkata individu yang terkorban telah dikejarkan ke hospital dengan menggunakan ambulans.

Ujar Indah, 10 orang penduduk tempatan yang hilang masih dalam pencarian dan proses mencari menjadi lebih sukar ekoran jalan menuju ke lokasi kejadian diselimuti lumpur.

“Masih ada 10 orang yang hilang kerana lokasi untuk mencari mangsa agak sukar untuk kereta masuk kerana lumpur mencecah lutut kaki,” katanya.

Indah berkata, akses ke Lumajang juga terputus apabila lava yang sudah sejuk memusnahkan satu jambatan.

“Mereka yang cedera parah akibat terkena lahar gunung berapi itu semuanya ada 41 orang, dan mereka dimasukkan ke pusat kesihatan, bagi yang cedera parah mereka dihantar terus ke hospital.” katanya.

Beliau turut berkata, dua yang cedera dirawat di pusat kesihatan adalah wanita mengandung.

Ketua Daerah Jawa Timur, Budi Sentosa berkata penduduk yang berada di hulu sungai berdekatan Gunung Semeru diminta untuk menyelamatkan diri kerana dilaporkan guguran bahan panas akibat daripada letusan gunung berapi akan terjadi yang mampu mendatangkan kecederaan.

Oleh Nurshazlin Shahrom

Related Articles

Back to top button