PalestinSemasa

Sepanyol, Ireland, Norway kutuk serangan Rafah, desak penyelesaian dua negara

Serangan israel ke atas Rafah  yang mengorbankan sekurang-kurangnya 35 rakyat Palestin telah meningkatkan lagi ketegangan dengan Sepanyol, Ireland dan Norway yang mengulangi pengumuman mereka untuk mengiktiraf negara Palestin.

Pengeboman pada hari Ahad telah dikutuk secara meluas oleh menteri luar tiga negara Eropah, menekankan keperluan untuk gencatan senjata kekal dan penyelesaian dua negara.

Berucap pada sidang akhbar bersama di ibu negara Belgium Brussels pada hari Isnin, Menteri Luar Norway Espen Barth Eide menekankan ketaatan pada keputusan Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ), yang mengarahkan israel menghentikan serangannya di Rafah.

Beliau menegaskan bahawa peperangan berterusan di Rafah merupakan “pelanggaran undang-undang antarabangsa,” menekankan keperluan untuk mematuhi langkah-langkah “wajib” ICJ.

“Ia adalah masalah serius untuk kita semua, kerana tanggapan yang terhasil ialah norma ini tidak terpakai kepada semua orang (israel). Jadi, saya fikir ini juga bagi mempertahankan prinsip yang telah kita persetujui di peringkat antarabangsa. Ingat, Mahkamah Keadilan Antarabangsa adalah mahkamah untuk semua.”

Menurut menteri Norway, perbincangan yang membawa kepada keputusan ini termasuk “pertemuan antara penderma kepada Pihak Berkuasa Palestin dan Perdana Menteri Palestin yang baharu Mohammad Mustafa,” yang telah berusaha ke arah meningkatkan “penyampaian perkhidmatan dan tadbir urus,” termasuk penggabungan Gaza menjadi pentadbiran Palestin yang lebih tersusun.

Eide juga menyatakan mereka mempengerusikan mesyuarat dengan Faisal bin Farhan Al Saud, menteri luar Arab Saudi, di mana mereka membincangkan “rancangan damai serantau”, termasuk “normalisasi antara Arab Saudi dan negara Arab lain.”

“Itulah konteks di mana Sepanyol, Ireland dan Norway memilih untuk mengiktiraf. Kami menggalakkan negara lain untuk melakukan perkara yang sama. Kami tahu bahawa beberapa negara Eropah sama ada dalam perjalanan untuk berbuat demikian atau mempertimbangkan, dan kami berharap mereka akan ikut sama,” akhirinya.

Menteri Luar Ireland, Micheal Martin mengecam serangan di Rafah, menyifatkan krisis kemanusiaan di Gaza sebagai “biadab” dan menggesa israel menghentikan serangan tenteranya serta-merta.

“Bolehkah saya katakan bahawa, pertama sekali, sekali lagi, semua ini telah diramalkan. Semua agensi PBB dan kumpulan kemanusiaan yang saya temui meramalkan bahawa sebarang operasi ketenteraan di Rafah akan membawa akibat buruk kepada penduduk di Gaza. Dan itulah yang sedang berlaku sekarang.”

Albares juga mengumumkan hasratnya untuk mendapatkan sokongan daripada negara EU yang lain bagi menyokong keputusan ICJ dan mengambil langkah menguatkuasakannya jika israel terus tidak mengendahkan keputusan mahkamah.

“Objektif kami adalah untuk mengiktiraf negara Palestin esok, melakukan segala usaha yang mungkin untuk mencapai gencatan senjata kekal secepat mungkin, dan akhirnya untuk mencapai keamanan yang kekal,” katanya mengakhiri.

SUMBER: AA

 

Related Articles

Back to top button