PalestinSemasa

Sokongan antarabangsa terhadap israel semakin merosot

Setiausaha Negara AS Antony Blinken memberi amaran keras kepada Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu dan kerajaannya terhadap tindakan dan retorik yang menjejaskan sokongan antarabangsa terhadap israel selepas serangan tanpa henti Tel Aviv ke atas Gaza.

“Dalam perbincangan saya hari ini dengan perdana menteri dan pegawai kanan, saya membangkitkan kebimbangan mendalam kami mengenai tindakan dan retorik, termasuk daripada pegawai kerajaan, yang mencetuskan ketegangan, mengurangkan sokongan antarabangsa, dan meletakkan ancaman yang lebih besar terhadap keselamatan Israel,” kata Blinken kepada pemberita pada hari Rabu .

Di tengah-tengah usaha diplomatiknya, Blinken menyuarakan kebimbangan mengenai peningkatan jumlah kematian penduduk awam Gaza akibat serangan tentera Israel yang berterusan. Beliau menegaskan bahawa kos kemanusiaan “terlalu tinggi,” sentimen yang dinyatakan semasa lawatannya ke Israel bertujuan untuk menjadi perantara perjanjian gencatan senjata bagi menghentikan pertempuran tanpa henti di rantau itu.

Selain penglibatan diplomatiknya, setiausaha negara AS menekankan kepentingan kritikal untuk memelihara fungsi Agensi Bantuan dan Kerja Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu bagi Pelarian Palestin (UNRWA).

Beliau mengulangi peranan penting agensi PBB dalam menyediakan perkhidmatan penting kepada pelarian Palestin, menekankan keperluan untuk sokongan dan pembiayaan yang berterusan.

Blinken juga merujuk perbincangan dengan pegawai Arab Saudi, menyatakan pendirian mereka mengenai usaha normalisasi yang memerlukan persekitaran tenang yang kondusif di Gaza dan laluan yang berdaya maju ke arah penubuhan negara Palestin.

SUMBER: TRTWORLD DAN AGENSI

 

Related Articles

Back to top button