Covid19DuniaSyria

Sungai Euphrates semakin kering, beri ancaman kepada penduduk Syria

Sungai terpanjang di Syria yang dulu mengalir di kebun zaitunnya, malangnya kini Khaled al-Khamees mengatakan bahawa sungai itu telah surut, mengeringkan pokok-pokoknya dan menyebabkan kekurangan bekalan minuman.

“Seolah-olah kita berada di padang pasir,” kata petani berusia 50 tahun itu, yang hidup di dasar sungai Euphrates tahun lalu.

“Kami berfikir untuk berpindah kerana tiada bekalan air yang mencukupi untuk diminum atau menyiram pokok,” katanya.

Kumpulan bantuan dan jurutera memberi amaran bahawa bencana kemanusiaan yang melanda di timur laut Syria, di mana aliran sungai yang surut semakin meruncing setelah satu dekad peperangan.

Mereka mengatakan penurunan paras air di empangan hidroelektrik sejak Januari mengancam terputusnya bekalan air dan elektrik yang memberi kesan terhadap lima juta rakyat Syria, di tengah-tengah krisis ekonomi dan pandemik Covid-19.

Ketika musim kemarau melanda wilayah Mediterania, banyak di wilayah yang dikuasai Kurdi menuduh negara jiran dan “archfoe” Turki melakukan senjata dengan mengetatkan paip di hulu, walaupun laporan sumber dari Turki menafikannya.

Di luar kampung Rumayleh di mana tempat Khamees tinggal, selang pengairan hitam terbaring pada gegelung berdebu setelah sungai surut menjadi kos terlalu mahal untuk mengoperasikan pam air.

Sebaliknya, Khamees dan jiran setempat sibuk menanam jagung dan kacang di tanah yang tenggelam di bawah arus tahun lalu.

“Wanita harus berjalan sejauh tujuh kilometer (empat batu) hanya untuk mendapatkan sebaldi air untuk diminum oleh anak-anak mereka,” katanya.

Pada musim hujan, ia memasuki Syria utara melalui sempadan Turki, dan mengalir secara menyerong melintasi negara yang dilanda perang menuju Iraq.

Sepanjang perjalanan, ia mengairi tanah Syria, dan mengalir melalui tiga empangan hidroelektrik yang menyediakan tenaga dan air minum kepada jutaan penduduk.

Tetapi sejak lapan bulan terakhir, sungai tersebut telah susut, menyedut air berharga dari takungan dan meningkatkan risiko turbin empangan terhenti.

Pengarah Hammoud al-Hadiyyeen, di Empangan Tishrin, sungai pertama yang masuk ke dalam Syria, menggambarkan penurunan paras air yang “membimbangkan” yang tidak dapat dilihat sejak empangan itu siap dibina pada 1999.

“Ia adalah bencana kemanusiaan,” katanya.

Sejak Januari lalu, paras air telah menjunam lima meter, dan sekarang hanya tinggal berpuluh-puluh sentimeter dan berada pada paras “mati” ketika turbin berhenti sepenuhnya dalam menghasilkan elektrik.

Di seberang timur laut Syria, terdapatnya penjanaan kuasa yang turun 70 peratus sejak tahun lalu, kata ketua pihak berkuasa tenaga Welat Darwish.

Dua daripada tiga stesen minuman di sepanjang sungai mengepam lebih sedikit air atau telah terhenti sepenuhnya, kata kumpulan kemanusiaan.

Hampir 90 peratus aliran Efrat berasal dari Turki, kata Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

Bagi memastikan bahagian Syria yang adil, Turki pada tahun 1987 bersetuju untuk membenarkan rata-rata tahunan 500 meter padu per saat air melintasi sempadannya.

Tetapi jumlah itu menurun hingga serendah 200 dalam beberapa bulan terakhir, kata jurutera.

Di Syria, Sungai Efrat mengalir sebahagian besarnya di wilayah yang dikendalikan oleh pihak berkuasa Kurdi separa autonomi, yang selama ini bertahun-tahun disokong Amerika Syarikat merebut empangan dan bandarnya dari kumpulan Negara Islam.

Bagaimanapun, Turki menganggap pejuang Kurdi itu berkaitan dengan Parti Pekerja Kurdistan (PKK) yang dilarang, dan telah merebut tanah dari mereka semasa perang Syria.

Kurdi Syria menuduh Ankara menahan lebih banyak air daripada yang diperlukan di bendungannya, dan Damsyik pada bulan Jun mendesak Turki untuk segera meningkatkan aliran air.

Tetapi sumber diplomatik Turki mengatakan kepada AFP bahawa Turki “tidak pernah mengurangkan jumlah air yang dibebaskannya dari sungai rentas sempadannya untuk tujuan politik atau lain-lain”.

“Wilayah kami menghadapi salah satu tempoh kekeringan terburuk akibat perubahan iklim,” dan hujan di selatan Turki adalah “terendah dalam 30 tahun terakhir”, kata sumber ini.

Penganalisis Nicholas Heras mengatakan bahawa Turki benar-benar memanfaatkan Syria dan Iraq dengan Empangan Ataturk yang berkeluasan hanya 80 kilometer dari sempadan Syria, tetapi perdebatan sama ada Ankara mahu menggunakannya.

Ia bermasud “komplikasi antarabangsa untuk Ankara, baik dengan Amerika Syarikat dan Rusia”, sekutu utama Damsyik di seberang meja dalam rundingan damai Syria.

“Senjata air yang lebih mudah, dan lebih sering digunakan, yang digunakan Ankara adalah kilang Alouk” yang dirampas dari orang Kurdi pada tahun 2019, kata Heras.

Bekalan air tawar dari stesen di sungai lain telah mengalami sekurang-kurangnya 24 kali sejak 2019, yang memberi kesan terhadap 460,000 orang, kata PBB.

Tetapi penganalisis Syria, Fabrice Balanche, mengatakan bahawa kekeringan itu memenuhi tujuan jangka panjang Ankara untuk “mengongkong ekonomi timur laut Syria”.

“Ketika musim kemarau, Turki menolong dirinya sendiri dan menyerahkan sisanya kepada orang Kurdi, dengan menentang dan sedar akan akibatnya,” katanya.

“Gambaran besar kemarau akan datang,” katanya.

“Kami telah melihat penurunan pesat dalam pertumbuhan tanaman yang sihat pada analisis satelit” di Syria dan Turki.

Laporan perubahan iklim PBB bulan ini mendapati pengaruh manusia hampir pasti meningkatkan frekuensi gelombang panas dan kekeringan serentak di seluruh dunia.

Di rumah, di kampung Twihiniyyeh, terputusnya bekalan elektrik meningkat dari sembilan hingga 19 jam sehari, katanya.

Sementara itu, di antara lima juta orang bergantung kepada Efrat untuk mendapatkan bekalan air, namun semakin banyak keluarga mengambil air yang tidak selamat.

Mereka yang terputus dari rangkaian sebaliknya membayar penghantaran dari trak air peribadi.

Tetapi kapal tangki ini paling kerap menarik air langsung dari sungai – di mana kepekatan air sisa tinggi kerana aliran rendah – dan bekalan ini tidak disaring.

Wabak penyakit semakin meningkat, dan ais yang tercemar telah menyebabkan cirit-birit di kem pemindahan, menurut Forum NES, sebuah badan penyelaras NGO untuk wilayah tersebut.

Marwa Daoudy, seorang sarjana keselamatan alam sekitar Syria, mengatakan penurunan aliran sungai Efrat “sangat membimbangkan”.

“Tahap ini mengancam seluruh masyarakat luar bandar di Lembangan Euphrates yang kehidupannya bergantung pada pertanian dan pengairan,” katanya.

Kumpulan bantuan mengatakan keadaan kemarau telah memusnahkan sejumlah besar tanaman di Syria, sebuah negara di mana 60 peratus orang sudah berjuang untuk mendapatkan sumber makanan

Di beberapa komuniti, haiwan mula mati, kata Forum NES.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengatakan pengeluaran barli boleh menurun kepada 1.2 juta tan tahun ini, menjadikan makanan haiwan lebih sedikit.

Balanche mengatakan bahawa Syria kemungkinan akan menghadapi kemarau selama bertahun-tahun sejak tahun 2005 hingga 2010, sebelum perang saudara.

“Timur laut, tetapi juga seluruh Syria, kekurangan makanan, dan perlu mengimport sejumlah besar bijirin.”

-AGENSI

================

Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia, MAPIM, menjemput sahabat peduli Ummah untuk sama menjayakan Misi Bantuan Khas Syria.

DUA CARA MENYUMBANG KE DANA BANTUAN KECEMASAN MISI RESCUE SYRIA (MAPIM)

1. Saudara yg prihatin boleh terus menyumbang melalui bank pilihan secara online (FPX):

INFAQ SEKARANG ▶️ www.rayuansyria.com

ATAU

2. Salurkan Sumbangan  Menerusi Maybank SYRIA EMERGENCY APPEAL (DANA MAPIM)

Akaun No : 562834636987

 

Related Articles

Back to top button