DuniaSemasa

Tapak sejarah di Palestin disenaraikan sebagai Tapak Warisan Dunia UNESCO

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu melalui sebuah jawatankuasa khas telah mengundi bagi menyenaraikan runtuhan prasejarah berhampiran Kota Purba Jericho (Tell es-Sultan) di Tebing Barat Palestin sebagai Tapak Warisan Dunia.

Keputusan yang telah dikritik oleh Israel itu dibuat pada mesyuarat Jawatankuasa Warisan Dunia PBB di Riyadh, Arab Saudi pada Ahad di bawah naungan Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan PBB, UNESCO.

Tell es-Sultan, mengandungi bukti tentang salah satu perkampungan pertama manusia yang pernah ditemui dan sebuah bandar penting Zaman Gangsa sejak 2600 SM. Ia hanya sekitar 2 kilometer  dari tinggalan bandar pertama Yerikho, yang mengandungi runtuhan yang penting kepada sejarah Yahudi, termasuk sinagog abad pertama SM

“Petempatan kekal telah muncul di sini pada abad ke-9 hingga ke-8 SM kerana tanah oasis yang subur dan akses mudah kepada air,” kata UNESCO dalam laman webnya.

Jericho adalah salah satu bandar tertua yang terus didiami di Bumi, dan berada di bahagian Tebing Barat dan ditadbir oleh Pihak Berkuasa Palestin yang diiktiraf di peringkat antarabangsa.

Kementerian luar Israel mengeluarkan kenyataan hari Ahad yang mengecam keputusan itu.

Warisan sejarah telah lama menjadi antara titik konflik Israel-Palestin.

Pihak Berkuasa Palestin, yang diiktiraf sedekad lalu oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu sebagai negara pemerhati, mengalu-alukan perlantikan Tell es-Sultan.

Presiden PA Mahmoud Abbas berkata dalam satu kenyataan bahawa dia “menyaksikan keaslian dan sejarah rakyat Palestin”, sambil menambah, “negara Palestin komited untuk memelihara tapak unik ini untuk manfaat manusia.”

SUMBER : AL JAZEERA DAN AGENSI BERITA

 

Related Articles

Back to top button