PalestinSemasa

Tel Aviv perangi orang awam, bukan Hamas : kumpulan hak asasi Israel

Tentera Israel memerangi orang awam Palestin di Gaza, bukannya Hamas, kata kumpulan hak asasi manusia Israel.

B’Tselem memetik serangan Israel yang mensasarkan ahli Hamas Wissam Farhat di kejiranan Shejaiya di Bandar Gaza pada 2 Disember.

“Serangan itu membunuh berpuluh-puluh orang dan memusnahkan banyak bangunan kediaman. Beratus-ratus orang masih tertimbus di bawah runtuhan,” kata kumpulan hak asasi manusia itu pada hari Rabu.

“Tidak syak lagi serangan itu menyalahi undang-undang. Setiap serangan – walaupun terhadap sasaran tentera yang sah – mesti mematuhi prinsip, yang memerlukan serangan dibatalkan jika maklumat sedia ada menunjukkan bahaya yang dijangkakan kepada orang awam melebihi keuntungan ketenteraan yang dijangkakan.”

B’Tselem berkata Israel mendakwa ia melakukan segala-galanya untuk mengelak mencederakan orang awam dan memberi amaran kepada orang awam supaya berpindah ke kawasan yang telah ditetapkan sebagai “selamat”.

“Israel bergantung pada dua hujah utama untuk mewajarkan kemudaratan jenayah yang meluas kepada orang awam. Kedua-dua hujah itu tidak berasas dan terpisah daripada undang-undang kemanusiaan antarabangsa dan daripada objektifnya,” katanya.

‘Tiada pijakan dalam realiti’

Kumpulan hak asasi itu berkata Israel menganggap bahawa tiada orang awam yang tinggal di kawasan yang diarahkan dipindahkan.

“Hakikatnya ramai orang awam kekal di rumah mereka, sama ada kerana mereka tidak dapat sampai ke selatan Gaza atas pelbagai sebab atau kerana mereka memilih untuk tidak pergi,” kata B’Tselem.

“Selain itu, walaupun orang awam telah berpindah, ini tidak akan membenarkan pengeboman tanpa had ke atas rumah mereka, yang merupakan sasaran awam – melainkan dibuktikan sebaliknya.”

Lebih banyak pembunuhan dijangka

Israel meneruskan serangan ketenteraannya ke atas wilayah Palestin pada hari Jumaat selepas berakhirnya jeda kemanusiaan selama seminggu dengan kumpulan Palestin Hamas.

“Lebih daripada dua juta orang kini bersesak-sesak ke [selatan] Gaza tanpa tempat lain untuk pergi,” kata B’Tselem.

“Pengeboman ini pasti akan mengakibatkan pembunuhan beribu-ribu lagi orang awam. Dalam keadaan ini, Israel mesti segera menghentikan pelaksanaan dasar ini, yang menabur lebih banyak kematian dan kemusnahan, dan memburukkan lagi bencana kemanusiaan di [Gaza] .”

Tiada komen lagi daripada tentera Israel mengenai laporan B’Tselem.

Sekurang-kurangnya 16,248 rakyat Palestin terbunuh dan lebih 43,616 lagi cedera dalam serangan udara dan darat yang tidak henti-henti ke atas Gaza sejak 7 Oktober berikutan serangan rentas sempadan oleh Hamas.

SUMBER: TRTWORLD DAN AGENSI

 

Related Articles

Back to top button