DuniaSemasa

Tentera Israel ambil gambar kanak-kanak Palestin lepas ceroboh rumah secara haram

HEBRON : Tentera Israel mengejut 13 kanak-kanak Palestin dari tidur secara paksa pada tengah malam dan merakam gambar mereka secara haram semasa serbuan di Tebing Barat, menurut kumpulan hak asasi Israel, B’Tselem.

 

Menurut laporan Anadolu, video yang disiarkan oleh kumpulan hak asasi manusia menunjukkan askar mengejut 13 kanak-kanak di dalam sebuah rumah di bandar Hebron dan memaksa mereka keluar dari bangunan itu.

 

Kanak-kanak itu diarahkan oleh tentera untuk berbaris dan bergambar, ketika ahli keluarga cuba menenangkan beberapa kanak-kanak yang menangis ketakutan.

 

Video itu menunjukkan askar Israel mengarahkan kanak-kanak itu menyebut “say cheese” semasa mengambil gambar mereka.

 

Akhbar Yedioth Ahronoth, memetik jurucakap tentera, berkata kejadian itu berlaku pada September. dan menyifatkan tindakan askar itu sebagai “tidak wajar”.

 

Mereka telah diberi amaran dan langkah akan diperketatkan bagi mengelakkan kejadian seperti itu berulang.

 

Jurucakap tentera mendakwa bahawa askar menyerbu rumah di Hebron untuk mengenal pasti mereka yang membaling batu ke arah penempatan Yahudi berhampiran.

 

“Perkara ini mendedahkan bagaimana rakyat Palestin yang hidup di bawah penjajahan diganggu sewenang-wenangnya dan bagaimana hak mereka dicabuli oleh tentera,” kata B’tselem dalam satu kenyataan.

 

 

-AGENSI

 

Oleh Hafeez Anuar

 

_____________________________________

MASA UNTUK BERTINDAK!
Sumbangan anda untuk rakyat Palestin yang menderita sangat diperlukan.

Klik :
http://tabunggaza.com

ATAU menerusi Akaun Maybank Dana MAPIM :

5628 3463 6620

MAPIM Malaysia boleh dihubungi menerusi talian Hotline MAPIM Malaysia iaitu 1300-888-038 (Isnin-Jumaat 9am-6pm) atau whatapps 012-800-2016

Ikuti update terkini
https://t.me/MapimMalaysia

Related Articles

Back to top button