PalestinSemasa

Tiada tempat untuk penduduk Gaza larikan diri selepas Israel isytiharkan perang

Gaza : Tentera Israel mengebom bangunan 11 tingkat yang didiami pasangan itu, di kawasan kejiranan Al-Nasr di barat Kota Gaza, selepas kumpulan bersenjata Palestin Hamas melancarkan serangan yang tidak pernah berlaku sebelum ini ke atas Israel pada awal Sabtu.

“Apa yang paling saya takuti apabila ketegangan itu bermula ialah isteri saya hampir bersalin. Saya bimbang bagaimana kami akan sampai ke hospital berikutan pengeboman berterusan,” kata Ashour kepada Al Jazeera. “Tetapi saya tidak sangka rumah saya akan dibom dan musnah.”

Israel pada Ahad mengisytiharkan “keadaan perang” dan meluluskan “langkah ketenteraan yang penting” selepas serangan mengejut Hamas. Pertempuran sengit selepas itu telah membunuh lebih 1,000 orang – termasuk sekurang-kurangnya 400 di Gaza – dan mencederakan ribuan orang di kedua-dua belah pihak.

“Hari ini, kita semua, anak-anak dan wanita, tiada tempat tinggal,” katanya sambil mengeluarkan barang-barangnya dari runtuhan. “Ke mana kita akan pergi pada masa yang sukar ini?”

Shadi Al-Hassi dan abangnya melarikan diri dari rumah mereka di timur Semenanjung Gaza selepas ia musnah akibat serangan udara ke atas bangunan di belakang rumah mereka. Mereka terpaksa pergi ke apartemen ibu bapa mereka di Menara Al-Watan di pusat bandar Gaza City.

“Pada pukul empat pagi, saya dikejutkan dengan panggilan untuk mengosongkan bangunan, yang telah diancam dengan pengeboman Israel,” kata Al-Hassi kepada Al Jazeera.

Kenderaan dan ambulans pertahanan awam bergegas mengosongkan bangunan itu beberapa minit sebelum ia dibom, menyebabkan panik dalam kalangan keluarga yang tinggal di situ.

“Sehingga saat ini, saya masih terkejut bangunan itu menjadi sasaran. Di manakah aktiviti ketenteraan yang didakwa Israel?” Al-Hassi memberitahu Al Jazeera.

“Kini kami semua, abang saya dan keluarga saya, kehilangan tempat tinggal dan kami tidak tahu apa yang akan berlaku seterusnya.”

Youssef Al-Bawab, yang tinggal di bangunan bertentangan Menara Al-Watan, memberitahu Al Jazeera bahawa mereka menerima amaran daripada tentera Israel pada pukul 5 petang waktu tempatan (14:00 GMT) untuk mengosongkan rumah mereka.

“Kami berasa sangat takut. Menara itu hanya beberapa meter dari kami dan ia adalah menara awam. Kami tidak melihat sebarang aktiviti penentangan di dalamnya seperti yang didakwa Israel.”

Bangunan yang didiami Al-Bawab bersama 150 orang lain telah rosak teruk dan tidak dapat didiami. Beberapa rumah dan bangunan lain di sekitar Menara Al-Watan juga rosak teruk selepas pengeboman.

“Israel berkata ia menyasarkan pejuang, tapak tentera dan bangunan milik Hamas, tetapi hakikatnya sebaliknya. Saya percaya Israel sengaja menyasarkan orang awam dan memindahkan mereka untuk memberi lebih tekanan kepada Hamas,” kata Al-Bawab. “Tapi apa salah kita? Ke mana kita hendak pergi?”

Mohammed Salah, dari kejiranan Beit Lahia di utara Gaza, berkata dia meninggalkan rumahnya dan berlindung di sekolah yang dikendalikan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu bersama keluarga lain dari kawasan itu.

“Malam tadi, kapal terbang Israel mengebom kawasan kami secara rawak. Keadaan itu sangat berbahaya, jadi saya meninggalkan rumah saya bersama keluarga lain,” katanya kepada Al Jazeera.

“Bom Israel tidak membezakan antara orang awam dan pejuang. Dalam setiap peperangan, kami meninggalkan rumah kami kerana pengeboman sewenang-wenangnya.”

“Kami telah hidup dalam perkara ini selama bertahun-tahun, tanpa sesiapa yang mempertahankan atau membela kami. Kami mempunyai hak untuk menentang penjajah kami,” kata Salah.

SUMBER : AL JAZEERA

 

Related Articles

Back to top button