PalestinSemasa

Israel melancarkan peluru berpandu ke menara kediaman

GAZA: Tentera israel telah melancarkan serangan udara ke atas Semenanjung Gaza yang melanda sebuah menara betul-betul di belakang pasukan wartawan Al Jazeera di kawasan yang diduduki itu.

Youma AlSayed dari AlJazeera mengatakan bahawa menara di belakangnya yang melanda peluru berpandu israel adalah bangunan kediaman.

AlSayed melaporkan secara langsung apabila peluru berpandu itu melanda.

Salah satu pangsapuri sebelum ini disasarkan pada Ogos 2022, membunuh pemimpin Jihad Islam Palestin Taysir al-Jabari.

“Tetapi kali ini, bangunan itu musnah sama sekali dan dibawa ke tanah. Melihat kepada semua bangunan yang bersebelahan dengannya, anda boleh bayangkan jumlah kemusnahan yang ada di [sekitarnya]. Dan inilah hakikatnya, saya telah berulang kali mengatakan: Semenanjung Gaza adalah kawasan yang sangat padat penduduknya,” katanya.

Wartawan WAFA melaporkan pesawat pejuang israel memusnahkan Menara Palestine, sebuah menara kediaman 14 tingkat, di kejiranan Al-Rimal di Bandar Gaza pada petang Sabtu. WAFA juga melaporkan bahawa pesawat pejuang israel menyasarkan Menara Palestin bertingkat dengan sekurang-kurangnya enam peluru berpandu, meratakannya ke tanah dan menyebabkan penduduknya kehilangan tempat tinggal.

SUMBER: ALJAZEERA & WAFA

Related Articles

Back to top button