Semasa

Wanita dan ibu hamil dapatkan vaksin, dos penggalak – KKM

KUALA LUMPUR : Kementerian Kesihatan (KKM) menggesa semua wanita dan ibu hamil untuk menerima vaksinasi Covid-19, termasuk dos penggalak, kerana telah terbukti bahawa mendapatkan vaksin itu mengurangkan risiko komplikasi daripada wabak itu.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah, menyatakan bahawa kerana wanita hamil berisiko lebih tinggi untuk jangkitan Covid-19 yang teruk, langkah pencegahan amat penting.

Beliau mendakwa tiada kematian Covid-19 yang menjejaskan wanita hamil berdasarkan rekod tahun ini setakat 15 Februari.

“Di Malaysia, sebanyak 18,277 jangkitan Covid-19 dalam kalangan wanita hamil direkodkan dari Mac 2020 hingga Januari 2022. Ini mewakili 0.64 peratus daripada semua jangkitan Covid-19 yang direkodkan dalam tempoh masa yang sama,” katanya hari ini dalam satu kenyataan.

Menurut semakan statistik kematian, 79 peratus daripada mereka yang meninggal dunia tidak menerima vaksinasi, dan 83 peratus daripada mereka yang meninggal dunia mempunyai komorbiditi.

“Liputan vaksinasi yang tinggi sebanyak 94.7 peratus dalam kalangan populasi dewasa adalah salah satu punca utama penyumbang kepada penurunan kematian ibu akibat komplikasi Covid-19.”

“Menurut keputusan kempen vaksinasi, data setakat akhir Oktober 2021 mendedahkan bahawa 94% ibu mengandung yang mendaftar untuk vaksin pada aplikasi MySejahtera telah mendapat sekurang-kurangnya satu dos vaksin, dengan 91% telah menghabiskan dua dos vaksin Covid-19,” katanya.

Beliau juga menyatakan bahawa wanita hamil yang masih belum mendapat dos penggalak perlu menghubungi klinik kesihatan tempatan mereka atau memilih klinik swasta untuk menjadualkan temujanji secepat mungkin.

-AGENSI

Related Articles

Back to top button