KepenggunaanSemasa

Water for All sedia penyelesaian yang mampan untuk air & sanitasi

KUANTAN: Atlas Copco Malaysia dan Singapura dengan kerjasama Global Peace Foundation Malaysia telah mengadakan perasmian projek Water for All di Kampung Sungai Gayung dan Kampung Gantung Geriang pada Jumaat.

Acara itu juga memberi peluang kepada pengunjung untuk berinteraksi dengan penduduk kampung orang asli dan pelajar yang menerima tajaan komputer riba sebagai sebahagian daripada projek itu.

Menurut laporan Pejabat Pesuruhjaya Tinggi PBB bagi Hak Asasi Manusia (OHCHR), 92% penduduk Malaysia mempunyai akses kepada air bersih, bermakna masih terdapat kira-kira 8% yang tidak. Untuk gambaran yang lebih jelas, ini berjumlah kira-kira 2 juta orang masih mempunyai akses terhad atau tiada akses kepada air paip di Malaysia.

Akses kepada kemudahan air bersih dan sanitasi amat penting bagi kumpulan yang terdedah, termasuk wanita dan kanak-kanak perempuan.

Kekurangan kemudahan sanitasi yang betul akan memaksa mereka menggunakan kawasan yang tidak selamat, yang bukan sahaja mengancam keselamatan mereka tetapi juga menjatuhkan maruah.

Oleh itu, Program Water for All bertujuan untuk menyediakan penyelesaian yang mampan untuk air dan sanitasi.

“Kami percaya bahawa penyelesaian yang mampan memerlukan pemerkasaan komuniti dan kami komited untuk meneruskan usaha kami untuk menyokong inisiatif yang mewujudkan impak positif yang berkekalan dalam komuniti tempat kami beroperasi,” kata Khalid Shaikh, Pengurus Besar Teknik Pemampat untuk Atlas Copco Malaysia dan Singapura.

Kampung-kampung di rantau ini kekurangan kemudahan asas seperti bilik mandi, paip dan tandas yang betul, yang membahayakan kesihatan dan keselamatan mereka. Walau bagaimanapun, daripada hanya menyediakan kemudahan tersebut, projek itu memberi tumpuan kepada memperkasakan penduduk kampung dengan mengajar mereka cara membina dan menyelenggara kemudahan itu sendiri.

Projek ini merupakan satu langkah penting ke arah memastikan semua anggota masyarakat mendapat akses kepada keperluan asas yang diperlukan untuk kehidupan yang sihat dan bermaruah.

BACA JUGA
Misi Ramadan MAPIM Rangers: Ramadan bermakna buat masyarakat Orang Asli di Pahang

Adli Effendy

Editor & News Anchor for Ummah Today

Related Articles

Back to top button