Semasa

113 institusi yang masih rosak akibat banjir dikecualikan beroperasi -KPM

KUALA LUMPUR : 113 Institusi pendidikan di bawah Kementerian Pendidikan (KPM) yang masih rosak akibat banjir akan dikecualikan beroperasi pada 9 dan 10 januari ini.

Menurut KPM, operasi sekolah itu telah dihentikan sementara dan akan disambung semula apabila institusi pendidikan terbabit bersedia untuk beroperasi.

“KPM akan terus memantau dan mengemaskini senarai institusi pendidikan yang dinaiki air atau dijadikan PPS setiap hari Rabu.”

“Senarai KPM tertakluk kepada perubahan bergantung kepada senario semasa krisis banjir, jadi bilangan institusi mungkin meningkat atau berkurangan setiap minggu,” katanya.

Bagi pertubuhan pendidikan yang telah dibersihkan dengan sempurna dan sedia untuk beroperasi, ia akan dibuka semula pada Ahad atau Isnin minggu persekolahan berikutnya bagi meneruskan operasi.

Sekolah, kolej vokasional, kolej matrikulasi, dan institut pendidikan guru semuanya dianggap sebagai institusi pendidikan di bawah KPM.

Ia juga terpakai kepada sekolah swasta yang berdaftar dengan Kementerian Pendidikan.

Pada masa yang sama, Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Bentong, Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil (SJKT) Sri Telemong, SJKT Karak, SJKC Taman Tas, SJKT Ladang Acob, SK Rantau Panjang, SK Taman Sri Muda dan SK Taman Sri Muda 2 adalah antara lapan institusi pendidikan yang rosak akibat banjir.

Related Articles

Back to top button