Semasa

2.8 juta rakyat Syria terjejas akibat ribut salji

NEW YORK : Ribut salji yang telah melanda wilayah itu menyebabkan lebih tiga juta orang Syria telah kehilangan tempat tinggal.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) merayu kepada masyarakat antarabangsa bagi membantu rakyat Syria mendapatkan tempat berlindung daripada ancaman cuaca melampau itu.

“Tiada sesiapa harus hidup dalam keadaan ini dan ia sama sekali tidak boleh diterima. Kami amat prihatin nasib 2.8 juta orang yang tiada tempat tinggal di rantau ini.

Timbalan Penyelaras Kemanusiaan serantau PBB, Mark Cutts berkata konflik Syria ini menyifatkan situasi itu sebagai “zon bencana sebenar”.

Khemah-khemah di kem pelarian utara Syria yang dilanda perang umumnya runtuh akibat timbunan salji, kebanyakannya runtuh akibat timbunan salji manakala kawasan lain mengalami hujan lebat atau suhu beku.

Tahun lalu, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu meminta lebih daripada $4 bilion bantuan kemanusiaan untuk Syria, tetapi hanya 45 peratus daripada jumlah itu diterima.

Usaha pembersihan salji dilakukan dengan tangan kerana kekurangan peralatan, dan khemah diminta diganti dengan tempat perlindungan yang lebih baik.

Wilayah Idlib di Syria, yang menempatkan 2.8 juta orang miskin, adalah wilayah terakhir Syria menentang rejim di Damsyik.

Bantuan kemanusiaan biasanya dihantar melalui sempadan Turki-Syria, dengan kebenaran khas PBB.

-AGENSI

*Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia, MAPIM, sebelum ini berjaya membina dan menggali 17 buah telaga di Syria atas infaq orang ramai.

Wakaf telaga air itu berharga RM30,000 dan dimanfaatkan oleh anggaran seramai 200,000 orang di kawasan perkampungan pelarian.

*MAPIM Malaysia menjemput sahabat peduli Ummah untuk sama menjayakan Misi Bantuan Khas ini kerana kutipan Dana masih lagi berkurangan untuk sasaran RM6,000,000. Justeru berikut bantuan terdesak yg diperlukan:
– RM250 bantuan selimut
– RM600 saham wakaf rumah pelarian
– RM500 bantuan ubat-ubatan
– RM250 bantuan food pack 1 bulan
– RM250 bantuan alat pemanas
– RM500 wakaf saham bina sekolah #40
– RM500 bantuan kitchen/kilang roti MAPIM
____
2 CARA MENYUMBANG
KE DANA BANTUAN KECEMASAN
MISI RESCUE SYRIA (MAPIM)
_____
1. Saudara yg prihatin boleh terus menyumbang melalui bank pilihan secara online (FPX):

INFAQ SEKARANG ▶️ www.rayuansyria.com

ATAU

2. Salurkan Sumbangan
Menerusi Maybank
SYRIA EMERGENCY APPEAL (DANA MAPIM)
Akaun No : 562834636987

 

Related Articles

Back to top button