DuniaSemasa

Angkasawan Arab Saudi selesai misi 10 hari di angkasa lepas

RIYADH: Dua angkasawan Arab Saudi, Rayyanah Barnawi dan Ali Al Qarni, menyelesaikan misi bersejarah mereka selama 10 hari di Stesen Angkasa Antarabangsa (ISS) pada Selasa dan memulakan perjalanan pulang ke bumi.

Suruhanjaya Angkasa Saudi (SSC) dalam posting Twitter berkongsi video saat-saat terakhir angkasawan mereka selesai menjalani siri eksperimen saintifik.

Pada Isnin, Barnawi dan Al Qarni bersama dengan rakan-rakan mereka dari Amerika Syarikat (AS), Peggy Whitson dan John Shoffner yang menyertai misi berkenaan dan dikenali sebagai misi Axiom-2 (AX-2) menyelesaikan semua tugasan saintifik mereka dan mula menyiapkan pesawat SpaceX Dragon untuk kembali ke bumi.

AWANI menulis merujuk laporan portal berita Saudi Gazette, pesawat SpaceX Dragon memulakan perjalanan pulang yang mengambil masa kira-kira 12 jam sebelum mencecah air, menandakan berakhirnya misi angkasa AX-2 yang dilancarkan oleh Arab Saudi pada 22 Mei lalu sebagai misi saintifik Arab Saudi pertama ke angkasa lepas.

Pesawat tersebut pulang ke bumi dengan lebih daripada 300 paun kargo dan data penting yang akan mempengaruhi pemahaman fisiologi manusia di bumi dan di orbit.

SpaceX Dragon merupakan pesawat angkasa lepas pertama yang secara automatik mengangkut manusia di luar bumi, memulakan perjalanan pemisahan dari ISS pada Selasa dan melakukan beberapa manuver sehingga memasuki atmosfera dan dijadualkan mendarat di pantai Florida, AS pada awal pagi Rabu.

Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Kebangsaan (NASA), SpaceX dan Axiom Space menyiarkan secara langsung ketibaan kesemua angkasawan itu melalui laman web dan saluran media sosial mereka.

Axiom berkata, kesemua faktor termasuk cuaca menepati syarat bagi pesawat berkenaan berlepas. Krew AX-2 menyelesaikan kira-kira 10 hari di angkasa menjelang akhir misi mereka.

Perpisahan yang mengharukan

Barnawi, yang menjadi wanita pertama Arab Saudi mengikuti misi di angkasa lepas menyampaikan ucapan yang menyentuh emosi dari angkasa dengan berkata: “Setiap cerita ada penghujungnya“.

Kata pegawai penyelidik itu: “Ini hanya permulaan zaman baharu bagi negara kita dan rantau kita.

Apabila krew AX-2 bersedia meninggalkan stesen angkasa, mereka menyertai ahli krew Ekspedisi 69 yang menjalankan misi selama enam bulan – dalam upacara perpisahan bersama pada hari Isnin.

Semasa acara itu, krew AX-2 berkongsi kata-kata penghargaan dan cerita mengenai pengalaman mereka di stesen angkasa lepas dan krew ISS berpeluang untuk merayakan misi bersejarah AX-2.

Dalam siaran langsung acara tersebut, Al Qarni, seorang juruterbang jet pejuang, menyampaikan penghargaannya kepada rakan sejawatnya di ISS dengan menggambarkan mereka sebagai ‘sumber inspirasi yang luar biasa’.

Sementara itu, Barnawi mengucapkan selamat tinggal kepada rakan sejawatnya pada akhir misi saintifiknya diiringi mesej penghargaan dan air mata kegembiraan kepada anggota krew atas kerjasama dan sokongan mereka terhadap misi tersebut.

Kredit foto AlEkhbariya News

Semasa berada di makmal angkasa, astronot AX-2 berjaya menjalankan lebih daripada 20 program penyelidikan STEAM (Sains, Teknologi, Kejuruteraan, Seni dan Matematik) dan lebih daripada 20 kajian penyelidikan dalam keadaan mikrograviti serta lapan tugasan media.

Pada Isnin, Al Qarni dan Barnawi menjalankan acara penyampaian STEAM terakhir mereka yang menunjukkan pemindahan haba di angkasa.

Angkasawan berkenaan juga menjalankan 14 eksperimen saintifik yang berinovasi sebagai sebahagian daripada misi mereka termasuk enam eksperimen dalam sistem saraf otak, empat eksperimen dalam sel imun dan satu eksperimen dalam teknologi penanaman air.

Barnawi dan Al Qarni tiba di ISS pada 22 Mei sebagai sebahagian daripada misi AX-2 yang dilancarkan oleh Axiom Space.

Adli Effendy

Editor & News Anchor for Ummah Today

Related Articles

Back to top button