Semasa

Arab Saudi ulangi amaran hukuman berat ke atas jemaah Haji tanpa permit

RIYADH: Kerajaan Arab Saudi mengulangi amaran mereka bakal mengenakan hukuman berat kepada mana-mana individu yang mengerjakan ibadah haji tanpa permit yang sah.

Jabatan Keselamatan Awam Arab Saudi berkata jemaah haji tanpa permit bakal berdepan dengan hukuman penjara, denda dan larangan memasuki negara berkenaan selama 10 tahun jika disabitkan kesalahan.

“Mana-mana rakyat tempatan yang ditahan membawa jemaah haji tanpa permit pula bakal berdepan hukuman penjara sehingga enam bulan dan denda sehingga SAR50,000 (RM61,600) bagi setiap kesalahan”, menurut jabatan itu dalam satu kenyataan, lapor Agensi Berita Arab Saudi (SPA).

Menurut kenyataan itu, pesalah dalam kalangan warga asing pula akan dihantar pulang ke negara masing-masing selepas selesai menjalani hukuman dan membayar denda, selain dihalang daripada memasuki Arab Saudi bagi tempoh yang ditetapkan.

Pada tahun 2021, 147 pesalah telah ditangkap kerana cuba menunaikan Haji tanpa mendapat permit. Pada 2022 pula, 6,310 pesalah ditangkap atas cubaan sama.

Arab Saudi mula mengenakan hukuman tegas bagi kesalahan operasi haji tanpa permit sejak tahun 2013.

Hukuman bagi pesalah warga asing termasuklah dihantar pulang serta-merta dan disenarai hitam daripada memasuki Arab Saudi selama 10 tahun.

Pada tahun 2021, 147 pesalah telah ditangkap kerana cuba menunaikan Haji tanpa mendapat permit. Pada 2022 pula, 6,310 pesalah ditangkap atas cubaan sama.

Walaupun Arab Saudi membenarkan pemegang semua jenis visa menunaikan umrah sepanjang tahun, namun visa ini adalah terpakai di luar musim Haji sahaja.

keratan akhbar Saudi Gazette

BACA JUGA
Sejarah ibadah korban

Adli Effendy

Editor & News Anchor for Ummah Today

Related Articles

Back to top button