DuniaSemasa

Atlet Muslim-Amerika dakwa guru paksa pelajar tanggalkan hijab

Ibtihaj Muhammad, wanita Muslim-Amerika pertama yang memakai tudung ketika bertanding dalam pasukan Olimpik Amerika Syarikat mendakwa seorang guru menanggalkan tudung pelajar “secara paksa” di bandar Maplewood di New Jersey.

Ibtihaj memaklumkan kejadian itu berlaku pada Rabu di Seth Boyden Elementary ketika guru Tamar Herman didakwa cuba menanggalkan hijab dan mendapat tentangan dari pelajar perempuan yang “menahan hijabnya, tetapi guru itu menarik hijabnya dan menyebabkan rambutnya terdedah.

“Herman memberitahu pelajar itu bahawa rambutnya cantik dan dia tidak perlu lagi memakai hijab ke sekolah. Bayangkan menjadi anak dan menanggalkan pakaian anda di hadapan rakan sekelas anda,” katanya.

“Bayangkan penghinaan dan trauma yang ditimbulkan oleh pengalaman ini. Ini adalah satu penderaan. Sekolah harus menjadi tempat menimba ilmu bagi semua anak-anak kita dan berasa selamat dan dilindungi – tidak kira iman mereka.”

Catatan Muhammad berjaya mendapat perhatian orang ramai dan menerima lebih daripada 36,000 tanda suka di Instagram.

Daerah Sekolah Orange-Maplewood Selatan mengatakan bahawa pihaknya sedang menyiasat tuduhan itu, dan menambahkan bahawa ia “memandang serius masalah diskriminasi.”

Tetapi mereka juga menyatakan bahawa “media sosial bukanlah forum yang boleh dipercayai untuk tindakan sewajarnya dan anggota staf yang terlibat berhak melalui proses yang betul sebelum tindakan diambil.”

“Kita mesti mematuhi kewajipan undang-undang untuk kesulitan urusan pegawai dan pelajar,” katanya. “Sebarang keputusan atau hasil yang berkaitan dengan ini akan disimpan setelah siasatan selesai.”

Namun, kumpulan pendukung Muslim Council on American-Islamic Relations (CAIR) cawangan New Jersey mengatakan guru tersebut harus dipecat segera tanpa siasatan lanjut.

“Guru bersifat perkauman seperti ini tidak boleh dipercayai di kalangan anak-anak kita,” kata Pengarah Eksekutif Selaedin Maksut di Twitter.

-Anadolu Agency

Related Articles

Back to top button