DuniaSemasa

Banjir Libya : Kerajaan buka siasatan pecahnya dua empangan di Derna

Derna  – Pihak berkuasa Libya telah membuka siasatan ke atas tragedi dua empangan pecah yang menyebabkan banjir besar di Derna ketika pasukan penyelamat masih mencari mayat, hampir seminggu selepas banjir itu mengorbankan lebih 11,000 orang.

Pendakwa Raya Libya, Al Sediq al Sour, berkata pada hari Sabtu bahawa pihak pendakwa raya akan menyiasat keruntuhan dua empangan, yang dibina pada 1970-an, serta peruntukan dana penyelenggaraan.

Hujan lebat yang disebabkan oleh ribut Mediterranean Daniel menyebabkan banjir maut di seluruh timur Libya hujung minggu lalu. Banjir menenggelamkan dua empangan sebelum pecah dan membawa air setinggi beberapa meter melalui pusat bandar Derna, memusnahkan seluruh kawasan dan menghanyutkan ramai penduduk ke laut.

Lebih daripada 10,000 hilang, menurut Bulan Sabit Merah Libya. Enam hari berlalu, pencari masih menggali lumpur dan bangunan runtuh, mencari mayat dan kemungkinan mangsa terselamat.

Bulan Sabit Merah telah mengesahkan 11,300 kematian setakat ini.

Claire Nicolet, yang mengetuai jabatan kecemasan kumpulan bantuan Doktor Tanpa Sempadan, berkata penyelamat menemui “banyak mayat” pada hari Jumaat dan masih mencari. “Ia adalah jumlah yang besar … malangnya laut masih mengeluarkan banyak mayat,” katanya kepada The Associated Press.

Beliau berkata usaha bantuan besar-besaran masih diperlukan, termasuk sokongan psikologi segera untuk mereka yang kehilangan keluarga. Beliau berkata pengebumian mayat masih menjadi cabaran besar, walaupun terdapat kemajuan dalam menyelaraskan usaha mencari dan menyelamat serta pengagihan bantuan.

Pihak berkuasa dan kumpulan bantuan telah menyuarakan kebimbangan mengenai penyebaran penyakit bawaan air dan peralihan bahan letupan daripada konflik Libya baru-baru ini.

Haider al Saeih, ketua pusat memerangi penyakit Libya, berkata di televisyen pada hari Sabtu bahawa sekurang-kurangnya 150 orang telah mengalami cirit-birit selepas meminum air tercemar di Derna. Beliau menggesa penduduk supaya hanya minum air botol, yang sedang dihantar sebagai sebahagian daripada usaha bantuan.

Laporan agensi audit kerajaan pada 2021 berkata kedua-dua empangan itu tidak diselenggara walaupun peruntukan lebih $2 juta untuk tujuan itu diluluskan pada 2012 dan 2013.

Pasukan penyelamat tempatan dan antarabangsa sedang bekerja sepanjang masa, mencari mayat dan mangsa yang terselamat di bandar yang mempunyai 90,000 penduduk orang itu.

Al Sour, pendakwa raya tertinggi, menyeru penduduk yang kehilangan saudara mara untuk melaporkan kepada jawatankuasa forensik untuk dokumentasi dan mengenal pasti mayat yang ditemui.

Pihak berkuasa Libya telah mengehadkan akses ke bandar yang dilanda banjir itu bagi memudahkan para pencari menggali lumpur dan runtuhan bangunan untuk lebih 10,000 orang yang masih hilang.

SUMBER : AP

Related Articles

Back to top button