PalestinSemasa

Blockout 2024 : Selebriti disekat kerana berdiam diri mengenai genosid di Gaza

Pergerakan yang dikenali sebagai “Blockout 2024” telah mendapat perhatian di media sosial, menggesa pengguna ‘block’ akaun selebriti yang berdiam diri mengenai krisis kemanusiaan yang disebabkan oleh serangan berterusan israel di Gaza.

Orang ramai di seluruh dunia meluahkan kekecewaan terhadap selebriti kerana tidak menghiraukan dan tidak menggunakan pengaruh mereka untuk menarik perhatian kepada situasi yang teruk di Gaza.

Menurut TikToker yang terlibat dalam pergerakan itu, matlamatnya adalah untuk menghentikan aliran pendapatan dan popularitas selebriti tertentu.

Pengguna media sosial berkongsi senarai selebriti untuk disekat, yang membawa kepada kehilangan pengikut yang ketara untuk beberapa selebriti di Instagram dan platform lain, menurut Social Blade, laman web analitik media sosial yang berpangkalan di AS.

‘Biar mereka makan kek’

Pergerakan itu dicetuskan dengan video TikTok daripada pempengaruh Haley Kalil di Met Gala pada 7 Mei, di mana dia lip sync dengan frasa “Biar mereka makan kek.”

Frasa ini diambil daripada Revolusi Perancis yang meletus kerana sikap acuh tak acuh Ratu Marie Antoinette terhadap penderitaan golongan miskin.

Selena Gomez, pelakon dan penyanyi, kehilangan satu juta pengikut di Instagram dan 100,000 di X.

Zendaya, pelakon dan penyanyi, kehilangan 153,000 pengikut di Instagram dan 40,000 di X.

Kim Kardashian, bintang realiti TV dan pengaruh media sosial, kehilangan 780,000 pengikut di Instagram.

Kylie Jenner, bintang realiti TV, kehilangan 540,000 pengikut di Instagram dan 53,000 di X.

Billie Eilish, penyanyi-penulis lagu, kehilangan 1.1 juta pengikut di Instagram.

Beyonce, penyanyi, penulis lagu dan pelakon terkenal di peringkat antarabangsa, kehilangan 689,000 pengikut di Instagram.

Rihanna, penyanyi dan pelakon, kehilangan 110,000 pengikut di X.

Guillotine Digital

Dengan lebih daripada tujuh bulan perang israel terhadap Palestin, Gaza musnah di tengah-tengah sekatan makanan, air bersih dan ubat-ubatan, video Kalil mendapat respoms di media sosial.

Seorang pengguna TikTok berkongsi video, menyatakan:

“Sudah tiba masanya untuk orang ramai melakukan ‘guillotin digital’ kepada semua selebriti yang tidak menggunakan sumber mereka bagi membantu mereka yang sangat memerlukan.”

Lebih 35,000 rakyat Palestin terbunuh dan lebih 78,000 lagi cedera dalam serangan kejam israel ke atas Gaza sejak serangan oleh kumpulan Palestin Hamas pada 7 Oktober.

SUMBER : TRT World

Related Articles

Back to top button