PalestinSemasa

Sekutu laknat (Amerika) hantar bantuan ketenteraan ke israel

Amerika Syarikat berkata akan menghantar beberapa kapal perang dan pesawat tempur berhampiran Israel sebagai tanda sokongan susulan serangan mengejut oleh kumpulan pejuang Palestin Hamas.

Setiausaha Pertahanan AS Lloyd Austin pada hari Ahad berkata Washington juga akan meningkatkan bantuan ketenteraan dan menyediakan peluru kepada israel.

Hamas telah melabelkan pengumuman AS sebagai “pencerobohan” terhadap rakyat Palestin.

“Pengumuman AS bahawa ia akan menyediakan kapal pengangkut pesawat untuk menyokong penjajahan [Israel] adalah pencerobohan terhadap rakyat kita,” kata kumpulan itu dalam satu kenyataan.

Israel menyerang rakyat Palestin dengan serangan udara di Semenanjung Gaza yang dikepung pada hari Ahad, dengan ratusan dilaporkan terbunuh di kedua-dua belah pihak.

Austin berkata AS percaya serangan terbaru Hamas juga bertujuan untuk mengganggu potensi normalisasi hubungan antara Israel dan Arab Saudi.

Austin berkata bantuan keselamatan kepada Israel akan mula bergerak pada hari Ahad dan AS akan menambah jet pejuang ke rantau itu juga.

AS juga telah mengarahkan pemindahan kumpulan penyerang kapal induk lebih dekat dengan Israel, termasuk Kapal Pengangkut Ford dan kapal penyokong.

“Saya telah mengarahkan pergerakan USS Gerald R Ford Carrier Strike Group ke Mediterranean Timur,” kata Austin dalam satu kenyataan.

Presiden AS Joe Biden memberitahu Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu pada hari Ahad bahawa bantuan tambahan untuk tentera israel sedang dalam perjalanan.

Naib Presiden AS Kamala Harris pula mengadakan panggilan dengan Presiden Israel Isaac Herzog.

Alan Fisher dari Al Jazeera, melaporkan dari Washington, DC, berkata AS menyumbang $3 bilion setahun dalam bantuan ketenteraan kepada Israel.

Hamas pada hari Sabtu berkata serangannya didorong oleh apa yang disebutnya peningkatan serangan Israel ke atas rakyat Palestin di Tebing Barat, Baitulmaqdis dan di penjara Israel .

Pemimpin Hamas Ismail Haniyeh telah menekankan ancaman terhadap Masjid Al-Aqsa Baitulmaqdis, penerusan sekatan Israel ke atas Gaza dan normalisasi Israel dengan negara-negara di rantau itu.

SUMBER : AL JAZEERA DAN AGENSI BERITA

Related Articles

Back to top button