PalestinSemasa

Nakbah 1948 dikenang – berulang 2024

Oleh : Mohd Azmi Abdul Hamid , Presiden MAPIM

Nakbah 15 Mei 1948 akan dikenang lagi tahun ini – 2024 – pada hari ke-221 pembunuhan beramai-ramai rakyat Palestin oleh israel di Gaza sejak  7 Oktober 2023.

Nakbah adalah titik hitam dalam sejarah penjajahan Palestin oleh Zionis, disokong oleh sekutu kuasa Barat. Perampasan tanah, pengusiran 800,000 rakyat Palestin, dan pemusnahan 500 kampung menggambarkan bencana pada masa itu.

Menjelang akhir 1948, Nakbah mengakibatkan 78 peratus daripada keseluruhan kawasan tanah Palestin dikawal oleh israel dan sekurang-kurangnya 15,000 rakyat Palestin Arab terbunuh. Dunia menerima berita ini lewat walaupun ia diketahui oleh PBB.

Dari 1947 hingga 1949, lebih 80 peratus rakyat Palestin di kawasan yang menjadi israel diusir dan kira-kira 80 peratus tanah Palestin dirampas oleh Zionis.

Foto-foto yang merakamkan perpindahan besar-besaran rakyat Palestin kini berulang, dalam operasi ketenteraan zionis yang lebih brutal.

Nakbah kini tidak lagi dikenang sebagai bencana, tetapi dengan serangan israel pada 2023 yang berterusan ke 2024, ia kini disebut sebagai genosid, ibu kepada segala jenayah. Kekejaman serangan Zionis adalah berkali ganda dengan senjata pemusnah besar-besaran dari darat, laut dan udara.

Ini lebih buruk daripada Nakbah 1948. Pembunuhan wanita dan kanak-kanak adalah tanpa precedent. Lebih daripada 15,000 kanak-kanak dan 10,000 wanita terbunuh dalam serangan udara dan darat dan bilangan mayat masih meningkat. Hampir 1.7 juta telah dipindahkan. Lebih teruk lagi, mereka telah terputus daripada keperluan hidup: makanan, air dan ubat-ubatan. Kelaparan dijadikan senjata untuk kematian perlahan di Gaza. Kini tiada zon selamat di Gaza.

Nakbah 1948 adalah hasil daripada perancangan yang disengajakan dan disokong oleh kuasa Barat yang kuat terutama UK dan AS. Bencana itu adalah hasil siri serangan oleh orang Yahudi bersenjata.

Semuanya bermula dengan peristiwa gerakan Zionis yang ditubuhkan pada 1897.

Pengasas Pertubuhan Zionis Sedunia, Theodor Herzl menerbitkan “Der Judenstaat” yang menyeru pembentukan negara Yahudi.

Ahli kabinet Zionis British, Herbert Samuel menulis “The Future of Palestine – A Secret Memorandum” menyeru rakan-rakan kabinetnya untuk menyokong penempatan Zionis di Palestin.

Kemudian datang Deklarasi Balfour 1917. Britain berjanji untuk membentuk “Rumah Nasional Yahudi di Tanah Arab, Palestin,” digambarkan sebagai “tanah tanpa rakyat untuk rakyat tanpa tanah.”

Ini diluluskan oleh Liga Bangsa-Bangsa yang memanggil Mandat British untuk tujuan membantu pembentukan tanah air Yahudi.

Rancangan Zionis tidak tanpa tentangan. Pemberontakan Al Buraq berlaku sebagai protes besar-besaran pertama terhadap peningkatan imigrasi Yahudi ke Palestin.

Pemimpin revolusi Palestin, Izz ad-Din al-Qassam dibunuh oleh pasukan British.

Situasi semakin memuncak apabila militia Irgun mengebom Hotel King David di Jerusalem, membunuh 91 orang.

PBB meluluskan Resolusi 181 sebagai rancangan pembahagian, walaupun ditolak oleh rakyat Palestin.

Kumpulan bersenjata Zionis, Haganah mengebom Hotel Semiramis di Jerusalem membunuh 20 orang.

Serangan berlanjutan apabila pasukan Zionis menyerang kampung Qisarya dekat Haifa, satu contoh awal pembersihan etnik.

Kumpulan Stern Gang dan pasukan Irgun yang terkenal kejam membunuh rakyat Palestin di kampung Dayr Yassin berhampiran Jerusalem.

Negara israel dibentuk, mencetuskan konflik serantau. AS dan Soviet Union mengiktiraf israel.

Hakikatnya, Nakbah tidak pernah berakhir. Bencana itu semakin buruk dalam tempoh 75 tahun yang lalu. Walaupun perjuangan rakyat Palestin untuk kebebasan, menuntut kembali tanah mereka yang dicuri dan menuntut hak penentuan nasib sendiri adalah sah, namun PBB gagal dengan teruk untuk menguatkuasakan undang-undang antarabangsa terhadap israel yang merupakan pelanggar prinsip hak asasi manusia yang paling terkenal.

Kekejaman manusia yang tidak dapat digambarkan di Gaza adalah lanjutan Nakbah 1948. israel sepenuhnya dilindungi oleh AS dan sekutunya. Terlalu banyak penyalahgunaan kuasa veto oleh AS dalam menolak setiap resolusi di UNSC mengenai israel.

Sebagai pos terdepan AS, israel akan sentiasa menjadi kuasa pusat yang menentukan semua dasar luar negeri penyokong terbesar. AS telah menyalurkan sumbernya kepada israel secara maksimum. Ia telah memberikan kekebalan kepada israel sambil pada setiap masa menunjukkan keterlibatan dalam semua jenayah perang dan jenayah terhadap kemanusiaan oleh israel.

Nakbah berlaku tanpa pertanggungjawaban. Mereka yang terbunuh dinafikan keadilan. Perkara yang sama kini berulang di Gaza. Kali ini, ddunia kini akan menyaksikan dalam waktu sebenar, apa sebenarnya maksud Nakbah.

 

Related Articles

Back to top button