DuniaSemasa

Bougenville negara baru yang akan muncul pada tahun 2023

Bilangan negara yang bertanding dalam Olimpik mungkin akan bertambah kerana akan wujud sebuah negara baru yang digelar Bougainville.

Bougainville merupakan pulau paling timur di Papua New Guinea. Wilayah ini memilih merdeka dari Papua New Guinea dalam referendum 2019. Proses kemerdekaan Bougainville akan dimulakan pada 2023 dan diperkirakan menjadi negara yang merdeka sepenuhnya pada 2027.

Usaha Bougenville untuk menjadi negara yang merdeka sepenuhnya tidak lepas daripada konflik yang panjang. Bougainville ditempatkan di bawah pemerintahan Jerman pada 1898. Pada 1914, Bougainville diduduki oleh Australia dan menjadi mandat Australia pada 1920. Ketika Perang Dunia II pecah, wilayah tersebut dikuasai Jepun pada awal 1942.

Namun tidak berselang lama, pasukan AS berjaya mendapatkan Bougainville dari tangan Jepun pada 1944. Usai Perang Dunia II, Bougainville dikembalikan kepada Australia sebagai sebagian dari Wilayah Perwalian PBB New Guinea.

Ketika itu Australia memberikan kemerdekaan kepada Papua New Guinea pada 1975, dan Bougainville menjadi sebahagian dari negara baru tersebut.

Pada akhir 1980-an, sentimen kemerdekaan muncul di Bougainville. Kemunculan sentimen itu dipicu oleh ketidakpuasan penduduk Bougainville atas hasil yang diberikan kepada mereka daripada  perlombongan tembaga di daerah Panguna.

Selain itu, memetik Conciliation Resources, pecahnya konflik di Bougainville juga dipicu oleh keinginan untuk menentukan nasib sendiri, sengketa tanah, dan kerosakan alam sekitar lingkungan akibat perlombongan.

Pemberontakan akhirnya meletus pada 1988. Kekacauan itu menyebabkan operasi perlombongan ditutup pada 1989. Selepas bertahun-tahun konflik, pasukan bersenjata yang berbeza bermunculan termasuk Tentera Revolusioner Bougainville dan Pasukan Perlawanan Bougainville.

Konflik tersebut memaksa sebahagian besar penduduk menjadi pelarian. Kelompok pemberontak akhirnya menguasai pulau itu sehingga 1991 ketika Papua New Guinea mengerahkan pasukannya merebut kembali kawalan atas Bougainville.

Walaupun demikian, konflik di sana terus berlanjutan. Pada akhir 1990-an, seramai 15,000 orang menjadi korban akibat konflik. Pada 2001, kelompok pemisah di Bougainville dan Pemerintah Papua New Guinea akhirnya mencapai kesepakatan damai.

Papua New Guinea bersetuju dengan pembentukan daerah autonomi di Bougainville serta pulau-pulau berhampirannya berserta janji referendum kemerdekaan. Referendum telah diadakan antara 23 November hingga 7 Desember 2019, dengan hasil diumumkan pada 11 Desember.

Hasil referendum tersebut adalah 98,31 peratus undi menyokong kemerdekaan penuh Bougainville dari Papua New Guinea. Proses kemerdekaan Bougainville akan dimulai pada 2023. Bougainville diperkirakan akan menjadi negara yang merdeka penuh pada 2027.

– Kompas

Related Articles

Back to top button