PalestinSemasa

Tentera Israel bunuh warga Palestin dalam serbuan di Tebing Barat

Tebing Barat – Tentera Israel membunuh seorang warga Palestin berusia 19 tahun dalam serbuan sebelum subuh di Tebing Barat yang dijajah, kata kementerian kesihatan Palestin, ketika keganasan di wilayah yang dijajah itu tidak menunjukkan sebarang tanda berhenti.

Kementerian itu berkata Durgham al Akhras terbunuh dalam pertempuran dengan tentera Israel yang menyerbu kem pelarian Aqabat Jaber dekat Jericho bagi melakukan penahanan awal Rabu.
Pembunuhan itu berlaku sehari selepas tentera Israel membunuh empat lagi rakyat Palestin, tiga semasa pencerobohan dengan bantuan drone di kem pelarian Jenin di Tebing Barat yang dijajah dan seorang di Gaza.

Israel telah menduduki Tebing Barat sejak 1967, dan tenteranya secara rutin melakukan pencerobohan ke kawasan seperti Jenin, yang secara nominal di bawah kawalan keselamatan Pihak Berkuasa Palestin.
Pada bulan Julai, tentera Israel melakukan serbuan terbesar ke atas kem Jenin, di mana 13 rakyat Palestin, termasuk kanak-kanak, terbunuh.

Keganasan yang dikaitkan dengan konflik Israel-Palestin telah meningkat sejak awal tahun lalu, khususnya di Tebing Barat.

Sekurang-kurangnya 238 rakyat Palestin terbunuh setakat tahun ini dalam insiden yang dikaitkan dengan konflik itu.

Pertumpahan darah itu juga menyaksikan 32 warga Israel, seorang Ukraine dan seorang Itali terbunuh dalam tempoh yang sama, menurut pengiraan AFP berdasarkan sumber rasmi kedua-dua pihak.
Mereka termasuk, di pihak Palestin, pejuang serta orang awam dan, di pihak Israel, tiga anggota minoriti Arab.

SUMBER: AFP

Related Articles

Back to top button