PalestinSemasa

Budak Palestin-Amerika dibunuh akibat propaganda jahat media zionis 

Seorang tuan rumah di Chicago di negeri Illinois AS menikam seorang budak lelaki berusia 6 tahun hingga maut dan mencederakan ibunya dengan parah dalam jenayah kebencian yang didorong oleh konflik Israel-Palestin.

Budak lelaki itu ditikam 26 kali dengan pisau ala tentera dengan bilah bergerigi 7 inci (18 cm), kata Pejabat Sheriff Will County dalam satu kenyataan.

Wanita berusia 32 tahun itu ada beberapa kesan tikaman dan dijangka terselamat dalam serangan yang berlaku pada hari Sabtu di Perbandaran Plainfield, kira-kira 64 km barat daya Chicago.

“Detektif dapat menentukan bahawa kedua-dua mangsa dalam serangan kejam ini menjadi sasaran suspek kerana mereka beragama Islam dan konflik Timur Tengah yang berterusan melibatkan Hamas dan Israel,” kata pejabat sheriff.

“Kami terkejut dan terganggu apabila mengetahui bahawa seorang tuan tanah di Chicago yang menyatakan pandangan anti-Islam dan anti-Palestin menceroboh masuk ke dalam apartmen sebuah keluarga Islam dan menyerang mereka dengan pisau, mencederakan ibu dan membunuh anak lelakinya yang berusia 6 tahun, Wadea Al Fayoume,” Council on American-Islamic Relations (CAIR), pertubuhan hak sivil Muslim terbesar AS, berkata pada X.

“Retorik Islamofobia dan perkauman anti-Palestin yang disebarkan oleh ahli politik, saluran media dan platform media sosial mesti dihentikan,” tambah organisasi itu.

“Dia mengetuk pintu dan cuba mencekiknya, dan berkata, ‘kamu orang Islam’ mesti mati,” kata Ahmed Rehab, ketua pejabat CAIR Chicago, kepada pemberita, memetik mesej teks yang dihantar oleh wanita itu kepada bapa budak lelaki yang dibunuh itu  dari katil hospital.

Penyerang, Joseph Czuba, 71, didakwa dengan pembunuhan tahap pertama, cubaan membunuh tahap pertama, dan dua pertuduhan jenayah benci, kata pejabat sheriff.

SUMBER: TRTWORLD DAN AGENSI

 

Related Articles

Back to top button