PalestinSemasa

Iran beri amaran kepada Israel tentang perang serantau jika serangan darat Gaza diteruskan

Tehran, Iran – Iran telah memberi amaran kepada Israel mengenai perang serantau jika tentera Israel menceroboh Gaza   ketika perang dengan Hamas memasuki minggu kedua.

“Sekiranya langkah-langkah yang bertujuan menghentikan serangan Israel yang membunuh kanak-kanak di Semenanjung Gaza berakhir dengan kebuntuan, kemungkinan besar banyak medan lain akan dibuka. Pilihan ini tidak diketepikan dan ini semakin berkemungkinan,” kata Menteri Luar Iran Hossein Amir-Abdollahian kepada Al Jazeera pada hari Ahad.

“Jika entiti Zionis [Israel] memutuskan untuk memasuki Gaza, pemimpin penentangan akan mengubahnya menjadi kuburan askar penjajah,” tambahnya.

Sejak kumpulan bersenjata Palestin Hamas melancarkan serangan di dalam wilayah Israel pada 7 Oktober, serangan udara Israel telah membunuh lebih daripada 2,670 orang – satu perempat daripadanya kanak-kanak – dan mencederakan hampir 10,000 yang lain di Gaza, di mana krisis kemanusiaan yang dahsyat sedang berlaku.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu menganggarkan satu juta orang – hampir separuh daripada penduduk Gaza – telah dipaksa keluar dari rumah mereka, ketika tentera Israel bersiap sedia untuk serangan darat.

Sekurang-kurangnya 1,400 orang, termasuk 289 askar dan beberapa warga asing, telah terbunuh di pihak Israel, kata pegawai pada Ahad.

Juga pada hari Sabtu, Pemimpin Tertinggi Iran Ayatollah Ali Khamenei berkata semua negara Islam mempunyai kewajipan untuk datang membantu rakyat Palestin.

Iran juga telah terlibat dalam ‘serangan diplomatik’ dalam usaha menghentikan serangan Israel ke atas Gaza.

Amir-Abdollahian juga melawat Iraq, Lubnan dan Syria, di mana beliau bertemu Presiden Bashar al-Assad selepas Israel mengebom lapangan terbang di Aleppo dan Damsyik.

Terdahulu pada hari Ahad, menteri Iran bertemu Emir Qatar Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani di Doha.

“Jika serangan rejim Zionis terhadap orang awam dan penduduk Gaza yang tidak berdaya berterusan, tiada siapa yang boleh menjamin bahawa keadaan akan terkawal dan skop pertempuran tidak akan meluas,” katanya kepada emir Qatar, yang juga sebelum ini membuat panggilan telefon dengan Presiden Iran Ebrahim Raisi.

Pada hari Sabtu, laman web berita Axios yang berpangkalan di AS melaporkan bahawa Iran telah memberi amaran kepada Israel melalui PBB bahawa ia tidak mahu konflik Gaza meningkat, tetapi perlu bertindak balas jika serangan Israel berterusan.

SUMBER : AL JAZEERA

Related Articles

Back to top button