InspirasiSemasa

Sheikh Al-Sudais genap 40 tahun sebagai Imam Masjidil Haram

MEKAH: Sheikh Abdul Rehman Al Sudais pada Selasa telah menyempurnakan 40 tahun perlantikannya sebagai Imam Masjid Al-Haram di Mekah.

Sheikh Sudais dilantik sebagai Imam Masjid Al-Haram melalui Titah Diraja yang dikeluarkan oleh Almarhum Penjaga Dua Masjid Suci Raja Fahad bin Abdulaziz pada tahun 1984 bersamaan 1404H pada usia 22 tahun.

Selain menjadi Imam Masjidil Haram sejak 40 tahun lalu, beliau juga dilantik menjadi Presiden Umum Urusan bagi dua masjid suci iaitu Masjidil Haram dan Masjid Nabawi pada 2012.

Ini adalah jawatan yang sangat berprestij di Arab Saudi bertaraf menteri di mana beliau mengawasi pentadbiran dan pengurusan kedua-dua masjid suci berkenaan.

Sheikh Abdul Rehman Al Sudais merupakan seorang cendekiawan Islam dan dilahirkan pada 10 Februari 1960 di Qassim, Arab Saudi.

Kredit foto haramainsharifain dot com

Beliau bergelar Huffaz  sejak berusia 12 tahun lagi.

Malah beliau juga mempunyai ijazah dalam Shariah dari Universiti Riyadh, dan mendapat Sarjana dan Ph.D. dalam Shariah Islam dari Universiti Umm al-Qura di Mekah.

Beliau dikenali atas kepakaran dalam undang-undang Islam dan pendirian kukuh beliau menentang ekstremisme dan keganasan.

Selain itu, beliau sangat dihormati oleh umat Islam di seluruh dunia dan dikenali atas khutbahnya yang penuh semangat dan dedikasinya untuk mempromosikan keamanan, toleransi, dan persatuan dalam komuniti Islam.

Beliau juga terlibat dalam beberapa inisiatif amal dan kemanusiaan, termasuk memberikan bantuan kepada pelarian dan mangsa bencana alam.

Ini termasuk bersuara secara terbuka menentang isu-isu ini, menekankan kepentingan keamanan, toleransi, dan persatuan dalam komuniti Islam.

Sheikh Abdul Rehman Al Sudais telah menerima pelbagai anugerah dan penghormatan atas sumbangannya dalam bidang cendekiawan Islam serta kerja kemanusiaan.

Beliau dihormati oleh umat Islam di seluruh dunia dan dianggap sebagai contoh yang baik oleh ramai kerana dedikasinya dalam mempromosikan nilai-nilai Islam, keamanan, dan kasih sayang.

Pada tahun 2016, beliau menyampaikan khutbah Haji yang sangat penting kepada ramai jemaah yang berkumpul di Arafah selepas solat.

BACA JUGA
Qaseh Qhatijah Tan tenang dengar alunan ayat suci Al-Quran

Adli Effendy

Editor & News Anchor for Ummah Today

Related Articles

Back to top button