DuniaSemasa

Gil Tamary mohon maaf menyinggung perasaan masyarakat Islam

Kerana melanggar peraturan larangan bukan Muslim memasuki Tanah Suci Mekah

JEDDAH:  Gil Tamary memohon maaf atas laporan yang dianggap olehnya sebagai eksklusif, kerana menjadi wartawan Yahudi pertama mendokumentasi perjalanan jemaah haji di Tanah Suci.

Dia yang kini berada di Jeddah untuk membuat liputan kunjungan Presiden Amerika Syarikat, Joe Biden  menjelaskan tidak berniat menyinggung perasaan masyarakat Islam.

Pada Isnin, seorang wartawan Israel dilaporkan melanggar peraturan larangan bukan Muslim memasuki Tanah Suci Mekah telah mencetus kemarahan warga maya di Internet.

Menurut Al Jazeera, perbuatannya itu bukan sahaja mencabar pihak berkuasa malah berpotensi memburukkan lagi hubungan Tel Aviv dan Negara-Negara Teluk.

Sedutan tangkap layar laporan Berita Channel 13

Berita Channel 13 Israel menyiarkan laporan berdurasi 10 minit pada Isnin lalu yang menunjukkan wartawan Gil Tamary yang menaiki kereta telah melalui kawasan Masjidil Haram dan juga sempat mendaki Jabal Rahmah.

Tamary, yang ditemani seorang pemandu tempatan yang dikaburkan wajah untuk mengelakkan identitinya diketahui, dilihat memperlahankan suara ketika bercakap dengan kamera dalam bahasa Ibrani (Hebrew) dan kemudian menukar ke bahasa Inggeris supaya dirinya tidak diketahui sebagai orang Israel.

Laporan itu mengundang banyak respons marah di Internet, dengan tanda pagar (hashtag) di Twitter ‘A Jew in Mecca’s Grand Mosque’ (Seorang Yahudi Di Masjidil Haram Mekah).

Channel 13 anda sangat memalukan, kerana menghina agama Islam secara begitu. Anda biadab,” kata seorang aktivis Arab Saudi, Mohammed Saud.

“Apa yang dilakukannya ini salah. Macam mana dia boleh terlepas pemeriksaan masuk?” soal seorang pengguna media sosial lain pula.

Gil dilihat secara jelas berada di perkarangan Jabal Rahmah

Sementara itu, laporan berita berkenaan turut mendapat kecaman daripada Menteri Kerjasama Serantau Israel sendiri, Esawi Freij, yang mengecam tindakan Tamary dan melabelkannya sebagai ‘bodoh dan berbahaya’, khususnya terhadap hubungan Israel dan Negara-Negara Teluk.

“Perbuatan menyiarkan laporan itu sekadar untuk meraih rating adalah sangat tidak bertanggungjawab dan merosakkan,” kata Menteri dari Israel itu.

Adli Effendy

Editor & News Anchor for Ummah Today

Related Articles

Back to top button