PalestinSemasa

Helikopter tentera zionis bunuh pengunjung israel semasa festival 7 Oktober

Laporan baru mendapati bahawa sebuah helikopter tentera Israel melepaskan tembakan ke arah pejuang Palestin tetapi mencederakan warga Israel yang menyertai festival pada 7 Oktober.

Akhbar Haaretz berkata pada hari Sabtu penilaian keselamatan Israel adalah berdasarkan siasatan polis dengan pejuang Hamas yang ditangkap pada 7 Oktober.

Haaretz melaporkan bahawa helikopter tentera tiba di tapak festival dan melepaskan tembakan ke arah pejuang tetapi turut mencederakan beberapa pengunjung festival.

Ia berkata, menurut penilaian, lelaki bersenjata itu tidak mempunyai maklumat awal mengenai festival yang diadakan berhampiran dengan Kibbutz Re’im, berhampiran sempadan dengan Gaza.

Akhbar Israel Yedioth Ahronoth turut menyiarkan laporan mengenai helikopter Tentera Udara Israel campur tangan dalam serangan yang dilakukan oleh Hamas dan kumpulan bersenjata Palestin lain dari Gaza pada 7 Oktober lalu.

Akhbar itu melaporkan bahawa tentera Israel “mendapati sukar untuk mengenal pasti pejuang Hamas” sambil menambah bahawa juruterbang helikopter “menggunakan artileri” terhadap orang awam pada festival itu.

Pejuang Hamas “diarahkan untuk perlahan-lahan bergaul dengan orang ramai dan tidak bergerak dalam apa jua keadaan,” kata akhbar itu dalam laporannya.

“Dengan cara ini, mereka cuba memperdayakan tentera udara untuk mempercayai bahawa mereka yang berada di bawah adalah warga Israel. Penyamaran ini hanya berjaya sebentar, sehingga helikopter Apache melepaskan tembakan ke arah mereka semua,” tambah laporan itu.

Laporan menyangkal naratif Israel

Akhbar itu berkata bahawa “apabila mereka menyedari itu, sebahagian daripada mereka memutuskan untuk menggunakan peluru artileri terhadap pengganas secara bebas, tanpa mendapat kebenaran daripada pihak atasan mereka.”

Polis menganggarkan jumlah yang terbunuh dalam perayaan itu ialah 364 orang, tetapi tidak mendedahkan identiti mereka.

Butiran penyiasatan itu bertentangan dengan naratif rasmi Israel yang mendakwa pejuang Hamas menyembelih orang yang bersuka ria dalam perayaan itu.

SUMBER: AA

 

Related Articles

Back to top button