DuniaPalestinSemasa

24 kanak-kanak Palestin ditahan polis Israel kerana bermain salji

JERUSALEM: Pasukan penjajah Israel menyerang segelintir kanak-kanak dan pemuda Palestin di beberapa kawasan kejiranan Baitulmaqdis Timur yang keluar bermain salji, semalam.

Pasukan Israel itu mencederakan sebahagian daripada mereka dan menahan yang lain ketika Palestin sedang dilanda fenomena salji tebal yang meliputi sebahagian besar di beberapa kawasan di situ.

Sumber tempatan berkata, pihak polis Israel menyerang beberapa pemuda di Isawiyya, Jabal al-Mukabber, dan di pintu utama ke bandar lama itu, Pintu Damsyik.

Pasukan itu melepaskan beberapa tembakan peluru getah dan bom gegaran ke arah sekumpulan pemuda untuk menghalau mereka.

Dalam insiden itu, polis Israel menahan seorang warga Palestin di bandar lama, satu lagi di Jabal al-Mukabber dan satu pertiga di Isawiyya.

Berdasarkan laporan diterima, polis Israel menahan sekurang-kurangnya 24 pemuda Palestin di Baitulmaqdis sejak pagi dan malam semalam.

Kebanyakan ditahan adalah mereka yang berada di kawasan kejiranan al-Tur. – AGENSI


***Palestin kembali berdarah! Seruan untuk kita membantu saudara Gaza dan Palestin sudah tiba. Kita bantu dengan apa yang terdaya. Bantu dengan doa dan harta benda.
MAPIM Malaysia membuka peluang untuk semua bagi membantu rakyat Palestin. Selain doa, rakyat Palestin sangat memerlukan bantuan kewangan. MAPIM merayu supaya kita dapat bersama-sama membantu mereka.

Sumbangan boleh dibuat melalui:
https://www.billplz.com/tabungkilatgaza  ATAU  menerusi Akaun Maybank  DANA MAPIM : 5628 3463 6620

MAPIM Malaysia boleh dihubungi menerusi talian Hotline MAPIM Malaysia iaitu 1300-888-038 (Isnin-Jumaat 9am-6pm)  atau Whatapps 012-800-2016

Oleh Faiz Danial – Wartawan Pelatih Ummah Today

Related Articles

Back to top button