PalestinSemasa

Negara-negara Arab selar ‘pelanggaran undang-undang antarabangsa’ oleh israel 

Emiriah Arab Bersatu, Jordan, Bahrain, Arab Saudi, Oman, Qatar, Kuwait, Mesir, dan Maghribi mengutuk pembunuhan orang awam dan “pelanggaran terang-terangan undang-undang antarabangsa” di Gaza yang diserang Israel.

Menteri luar negara-negara Arab berkata pada hari Khamis bahawa “hak untuk mempertahankan diri” Israel selepas serangan 7 Oktober tidak mewajarkan mereka mengabaikan hak rakyat Palestin.

Penduduk Palestin di Gaza berkata Israel telah menyerang lagi wilayah itu semalam dan penduduk yang tinggal di tengah Gaza, berhampiran kem pelarian Bureij dan timur kampung Qarara, melaporkan serangan kereta kebal intensif sepanjang malam.

“Kami menekankan bahawa hak untuk mempertahankan diri… tidak mewajarkan pencabulan undang-undang antarabangsa dan undang-undang kemanusiaan, serta pengabaian terhadap hak sah rakyat Palestin,” kata menteri luar dalam kenyataan mereka.

Mereka juga mengutuk pemindahan paksa dan hukuman kolektif terhadap orang awam di Gaza dan menekankan bahawa ketiadaan penyelesaian politik untuk konflik Palestin-Israel telah membawa kepada tindakan keganasan dan penderitaan yang berulang bagi rakyat Palestin dan Israel serta penduduk di rantau ini .

Para menteri menekankan keperluan untuk penyelesaian dua negara, memastikan penubuhan sebuah negara Palestin yang merdeka, berdaulat, dan berdaya maju pada garis sempadan sebelum 4 Jun 1967, dengan Baitulmaqdis Timur sebagai ibu kotanya.

Kedua-dua Tebing Barat dan Baitulmaqdis Timur telah dijajah oleh Israel dalam perang Arab-Israel 1967.

SUMBER : AA

Related Articles

Back to top button