DuniaPalestinSemasa

Keluarga tahanan Palestin yang melarikan diri jadi sasaran zionis Israel

Follow kami di https://t.me/UmmahTodayNews Informasi berita ummah bagi perkembangan semasa dalam arus perjuangan ummah

Platform medsos : https://linktr.ee/UmmahToday

RAMALLAH : Tentera Israel telah menahan sekurang-kurangnya enam anggota keluarga di Tebing Barat yang melarikan diri dari penjara dengan keselamatan tinggi minggu ini, kata kumpulan tahanan Palestin pada Rabu.

Enam warga Palestin melarikan diri pada Isnin melalui lubang yang digali di bawah sinki di penjara Gilboa di utara Israel.

Israel telah mengerahkan dron, pos pemeriksaan jalan dan misi tentera ke Jenin, kampung Tebing Barat di mana kebanyakan yang dikurung adalah kerana peranan mereka dalam serangan terhadap negara Yahudi.

Kelab Tawanan Palestin mengatakan dua saudara lelaki Mahmud Ardah, yang digambarkan di media tempatan sebagai dalang pelarian, telah ditangkap.

Tentera juga telah menahan tiga orang lain – rakan keluarga Dr. Nidal Ardah, bersama saudara lelaki tahanan kedua dan bapa Munadel Infeiat, seorang lagi tahanan yang melarikan diri.

Jurucakap kumpulan tahanan, Amani Sarahneh, memberitahu AFP bahawa orang lain juga mungkin telah ditangkap, sementara ada yang hanya ditahan sementara.

Menurut laporan AFP, tentera Israel – yang telah menduduki Tebing Barat sejak 1967 – memaklumkan “beberapa penangkapan dilakukan semalaman,” tanpa mengulas lanjut.

Dalam pada itu, Perintah Israel berkuatkuasa terhadap penerbitan perincian siasatan, bahkan ketika media tempatan melaporkan mengenai perebutan untuk pulih dari kekalahan memalukan dan mencegah kemungkinan serangan oleh para tahanan.

-AGENSI

Oleh Hafeez Anuar 

MASA UNTUK BERTINDAK!
Sumbangan anda untuk rakyat Palestin yang menderita sangat diperlukan.

Klik :
http://tabunggaza.com

ATAU menerusi Akaun Maybank Dana MAPIM :

5628 3463 6620

MAPIM Malaysia boleh dihubungi menerusi talian Hotline MAPIM Malaysia iaitu 1300-888-038 (Isnin-Jumaat 9am-6pm) atau whatapps 012-800-2016

Ikuti update terkini
https://t.me/MapimMalaysia

Related Articles

Back to top button