SemasaSukan

Pengadil Palestin berhijab pertama di Piala Dunia Wanita

HINDMARSH: Heba Saadieh, pengadil bertudung membuat kemunculan dalam perlawanan antara pasukan kebangsaan England dan China dalam Piala Dunia Wanita 2023 di Hindmarsh Stadium, Australia Selatan, menjadi wanita Palestin pertama berbuat demikian dalam sejarah.

Perlawanan pada Selasa antara England dan China itu berakhir dengan jaringan 6-1 menguatkan kedudukan pasukan England di kumpulan D.

Heba Saadieh, 34, dilahirkan dan dibesarkan di Palestin, minat mendalamnya terhadap bola sepak membara sejak kecil lagi.

Sebagai seorang gadis muda, dia terpikat dengan permainan bola sepak dan bermimpi untuk menyumbang secara aktif kepadanya, walaupun sifat sukan itu didominasi lelaki di negaranya.

Perjalanannya yang luar biasa dan dedikasinya yang tidak berbelah bahagi kepada bola sepak telah menembus halangan jantina, memberi inspirasi kepada ramai gadis muda di seluruh rantau ini untuk bermimpi besar dan berusaha untuk berjaya dalam menghadapi kesukaran.

Dengan keazaman yang tiada tandingannya, Heba Saadieh meletakkan sasarannya untuk menjadi pengadil, melihat peranan ini sebagai pintu masuknya ke dunia bola sepak.

Perjalanannya menunjukkan kuasa keazaman, daya tahan, dan melanggar norma masyarakat untuk membuka jalan kepada generasi wanita masa depan dalam sukan.

Dalam pencapaian cemerlang wanita Palestin dalam sukan, Heba Saadieh telah mencipta sejarah dengan menjadi pengadil Palestin pertama yang merasmikan Piala Dunia FIFA yang berprestij.

Pencapaian bersejarah Heba Saadieh mempunyai implikasi yang luas melangkaui dunia bola sepak. Sebagai wanita Palestin pertama yang merasmikan Piala Dunia, dia telah menjadi teladan bagi gadis-gadis muda di Palestin dan di seluruh dunia.

Adli Effendy

Editor & News Anchor for Ummah Today

Related Articles

Back to top button