DuniaSemasa

MAPIM Malaysia wakil negara ke persidangan NGO antarabangsa

Persidangan DIHAD 2023 akan berlangsung di Dubai 13 Mac ini


DUBAI : Edisi ke-19 Persidangan Bantuan dan Pembangunan Kemanusiaan Antarabangsa Dubai (DIHAD 2023), akan berlangsung pada 13-15 Mac di Pusat Dagangan Dunia Dubai, dengan tumpuan utama pada tenaga dan bantuan serta cara memanfaatkan sumber yang ada.

Diadakan di bawah naungan Yang Amat Mulia Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum, Naib Presiden, Perdana Menteri dan Pemerintah Dubai, DIHAD 2023 menghimpunkan NGO terkemuka, Agensi PBB, Pertubuhan Amal dan badan kerajaan.

Lebih 8,200 peserta dari 110 negara dijangka menghadiri DIHAD 2023, termasuk 828 NGO.

Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) antara NGO yang terlibat Persidangan DIHAD 2023.

MAPIM Malaysia merupakan pertubuhan bukan kerajaan yang berpangkalan di Malaysia, memberi tumpuan kepada bantuan kemanusiaan, pengumpulan dana, pengurusan bencana dengan kepentingan tempatan dan antarabangsa.

Persidangan DIHAD 2023 juga akan menampilkan 50 pakar paling terkenal di dunia dalam bidang kemanusiaan, mengadakan topik perbincangan penting dalam enam sesi utama, 16 bengkel inovatif yang akan memberikan pandangan dan latihan penting dalam bidang tenaga serta bantuan.

DIHAD 2023 turut disokong oleh Jabatan Hal Ehwal Islam dan Aktiviti Amal, Liga Muslim Dunia, Amanah Kebajikan Al Mustafa serta banyak lagi.

Related Articles

Back to top button