Dunia

Masjid di Belanda disiasat secara haram

Pihak Perbandaran di Belanda telah melakukan penyelidikan secara haram terhadap masjid dan tempat ibadat masyarakat Islam menerusi kontrak syarikat swasta yang telah dipersetujui.

 

Menurut akhbar Belanda, dilaporkan bahawa sekurang-kurangnya 10 bandar di negara ini telah menyiasat masjid, imam, pegawai persatuan masjid dan orang-orang yang aktif dalam komuniti.

 

Menurut laporan itu, bandar yang terlibat dalam penyiasatan tersebut termasuk Rotterdam, Delft, Almere, Huizen, Leidschendam-Voorburg, Zoetermeer, Veenendaal dan Ede.

 

Akhbar itu menambah bahawa Utrecht Municipality menghentikan penyiasatannya kerana kebimbangan mengenai privasi dan kaedah penyiasatan.

 

Laporan itu mendakwa bahawa NTA (Nuance door Training en Advies), sebuah firma perundingan yang memberitahu kerajaan mengenai radikalisasi, telah dirasuah oleh koordinator nasional untuk keselamatan dan melawan pengganas.

 

Sebanyak 300,000 euro (RM 1,448,043) telah dibelanjakan setakat ini untuk siasatan rahsia, menurut laporan itu.

 

Kakitangan NTA yang melakukan siasatan dengan memperkenalkan diri sebagai anggota masyarakat atau sebagai pelawat dan bertemu dengan komuniti masjid tanpa mendedahkan identiti sebenar mereka, tambah laporan itu.

 

Menurutnya lagi, penemuan mengenai latar belakang imam dan pentadbir, seperti tempat asal mereka sekolah mereka, diserahkan sebagai “maklumat rahsia” oleh NTA.

Menurut laporan itu, penyelidikan pemerintah terhadap radikalisasi susulan peranan Daesh dalam perang saudara Syria gagal, dan ingin mengukur masalah ini melalui penyelidikan yang terasing.

 

NRC melaporkan bahawa majlis perbandaran ingin mendapatkan hasil yang lebih “realistik” dengan mengawasi masjid-masjid di wilayah mereka.

 

Umat ​​Islam Belanda mengkritik penyiasatan rahsia itu.

 

Muhsin Köktaş, ketua Organisasi Muslim Belanda untuk Hubungan Kerajaan, mengatakan kepada Anadolu Agency (AA) bahawa mereka sangat kecewa dengan berita itu.

Beliau menegaskan bahawa selama bertahun-tahun umat Islam berusaha untuk menjadi warganegara yang baik di Belanda, Köktaş berkata: “Dengan tindakan seperti itu, negara terus menggagalkan usaha kita. Atas sebab ini, mereka kehilangan kepercayaan umat Islam.

 

“Ini menyebabkan diskriminasi dalam masyarakat,” katanya. “Kami akan menyampaikan isu ini kepada pihak berkuasa dan mengadakan rundingan mengenai langkah-langkah yang akan diambil untuk perkara sama berulang.”

 

“Kami akan mengambil langkah yang diperlukan di parlimen untuk menghentikan praktik negara ini, yang menempatkan para penyelidik yang disebut di kalangan masyarakat masjid,” tambahnya.

Related Articles

Back to top button