PalestinSemasa

Mesir gesa israel hentikan ketegangan di kompleks Al Aqsa

Mesir mengutuk penyerbuan kompleks Masjid Al Aqsa di Baitulmaqdis Timur oleh peneroka haram israel untuk menyambut Tahun Baru Yahudi.

Lebih 300 peneroka haram Israel masuk ke ‘kawasan titik panas’ pada hari Ahad di bawah perlindungan polis sempena cuti Rosh Hashanah (Tahun Baru).

Dalam satu kenyataan pada hari Isnin, Kementerian Luar Mesir menggesa israel menghentikan “tindakan yang memprovokasi berjuta-juta umat Islam di seluruh dunia dan menyumbang kepada keganasan di wilayah Palestin yang dijajah.”

Kementerian berkata serbuan peneroka haram yang berulang kali dan percubaan untuk memecahkan Masjid Al Aqsa tidak akan menjejaskan status sejarah dan undang-undangnya sebagai wakaf Islam.
“Tindakan provokatif seperti itu menjejaskan asas mana-mana penyelesaian damai serantau dan antarabangsa,” kata kementerian itu.

Untuk umat Islam, Al Aqsa adalah tapak ketiga paling suci di dunia. Orang Yahudi memanggil kawasan itu sebagai Temple Mount, mendakwa ia adalah tapak dua kuil Yahudi kuno.

Israel menjajah Baitulmaqdis Timur, di mana terletaknya kompleks Al Aqsa, semasa Perang Arab-Israel 1967.Mereka menduduki seluruh bandar pada tahun 1980 tetapi idak pernah diiktiraf oleh masyarakat antarabangsa.

SUMBER: TRTWORLD DAN AGENSI

Related Articles

Back to top button