DuniaSemasa

Gunung Fuji jadi mangsa pelancongan berlebihan

Oleh : Zuhaili

Jarang kita dengar sebarang isu yang dikaitkan dengan gunung tertinggi di Jepun iaitu Gunung Fuji. Cuma akhir-akhir ini berlaku banjiran manusia yang sangat ramai, pengunjung yang memakai pakaian yang tidak sesuai dan ada yang hanya memakai selipar.

Miho Sakurai mengatakan situasi ini sudah biasa untuknya yang telah menjadi renjer sejak tujuh tahun yang lalu.

“Pasti ramai pengunjung di gunung sekarang, jumlahnya jauh lebih tinggi dari sebelum ini,” keluh Sakurai.

Apabila Gunung Fuji dimasukkan ke dalam senarai tapak Warisan Dunia UNESCO pada 2013, Majlis Antarabangsa Monumen dan Tapak (ICOMOS), organisasi penasihat UNESCO, menggesa pegawai gunung untuk menyelesaikan masalah ini.

Bagaimanapun, bilangan pelawat yang datang ke stesen kelima popular di gunung itu meningkat lebih dua kali ganda daripada dua juta pada 2012 kepada lebih lima juta pelawat pada 2019, menurut kerajaan wilayah Yamanashi.

Pegawai berkata pelancongan pasca Covid telah membawa ribuan lagi pelawat ke gunung itu, yang melintasi wilayah Yamanashi dan Shizuoka Jepun. Dan pada tahun ke-10 sejak Gunung Fuji diwartakan sebagai tapak warisan UNESCO, mereka bimbang kebanjiran bilangan pengunjung yang hadir ke sini berada pada tahap kritikal.

“Pelancongan berlebihan – dan semua kesan buruk yang berlaku seperti sampah, peningkatan pelepasan CO2 dan pejalan kaki – adalah masalah terbesar yang dihadapi Gunung Fuji,” kata Masatake Izumi, seorang pegawai kerajaan wilayah Yamanashi dan pakar tentang puncak terkenal itu.

Daripada 10 stesen mendaki Gunung Fuji, yang kelima (dipanggil “Gogome”) terletak di pertengahan perjalanan ke atas gunung setinggi 3,776 meter (12,388 kaki). Ia menerima 90% pelawat, kebanyakan pelawat menaiki bas, teksi dan kereta dari Tokyo, kata Izumi lagi.

Untuk meningkatkan kepuasan pelawat, pegawai mengehadkan bilangan pendaki kepada 4,000 sehari untuk laluan Yoshida, kata Yamamoto, pakar taman negara.

Yamamoto telah mencadangkan bagi mewujudkan satu sistem di mana hanya pelawat yang telah menempah tempat letak kereta atau pendaki yang telah membuat tempahan di salah satu daripada sembilan pondok diberi kebenaran untuk mendaki Gunung Fuji.

Izumi berkata lebih mudah apabila orang ramai terpaksa membeli tiket kereta api dan kerajaan tempatan menetapkan waktu berlepas dan ketibaan. Beliau juga telah mencadangkan penganjuran kursus mengenai kereta api, di mana orang ramai belajar tentang Gunung Fuji dan cara mendaki gunung dengan betul.

“Fuji-san menjerit kesakitan. Kita tidak boleh menunggu penambahbaikan sahaja; kita perlu menangani pelancong yang terlalu ramai sekarang,” katanya.

SUMBER : CNN

Related Articles

Back to top button