PalestinSemasa

Tolak Palestin jadi ahli penuh PBB dedah hipokrasi Amerika : MAPIM

Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia atau MAPIM melalui Presidennya  Mohd Azmi Abdul Hamid telah menyelar Amerika Syarikat (AS) kerana hipokrasinya apabila ia membantah keanggotaan penuh Palestin dalam PBB.

Apabila israel ditubuhkan pada 15 Mei 1948, AS adalah negara pertama yang mengiktirafnya dengan serta-merta, dan pada 11 Mei 1949, israel telah diberi keahlian penuh dalam PBB. 

Semua ini berlaku dengan mengorbankan rakyat Palestin, mereka diusir, dibunuh dan tanah mereka dirampas.

Walaupun MAPIM kritis dan ragu-ragu terhadap cadangan penyelesaian dua negara dalam konflik israel – Palestin, MAPIM terkejut dengan pendirian AS menolak Palestin sebagai ahli penuh PBB.

Adalah  jelas bahawa jika Palestin diterima oleh majoriti besar anggota PBB (143 menyokong) dalam undian Perhimpunan Umum PBB baru-baru ini, persoalannya mengapa AS membantahnya, sedangkan AS telah mencadangkan penyelesaian dua negara ?

MAPIM mengulangi bahawa punca konflik adalah jelas dan mudah.  Ia adalah pendudukan dan penjajahan.  Palestin mempunyai hak untuk menuntut semula wilayah mereka yang diambil secara paksa sejak Nakbah 1948.

Walaupun dua negara itu akan jauh dari penyelesaian, MAPIM menegaskan kecaman mereka dengan hipokrasi AS.  Mengapa AS mengundi menentang keanggotaan penuh Palestin dalam PBB dan pada masa yang sama memihak kepada dua negara?

Realiti sebenar ialah AS tidak akan pernah menerima negara Palestin sepenuhnya.  Mengundi menentang keanggotaan Palestin melalui UNGA dan UNSC adalah percanggahan dengan pendiriannya untuk penyelesaian dua negara.  israel telah menentukan  pilihannya sendiri, iaitu hanya satu negara, israel, malah berhasrat memperluaskan wilayah itu ke dalam projek Grand Greater israel (israel Raya).

Tidak dinafikan terdapat rancangan  untuk mendapatkan negara-negara menghalang kemasukan Palestin.  AS dan israel sebagai konspirator utama untuk mengatasi majoriti suara negara anggota PBB melalui kuasa veto penentu oleh sekutu Barat iaitu AS, UK, dan Perancis.

Malaysia secara konsisten menyokong hak Palestin untuk menentukan nasib sendiri dan kemerdekaan.  Ia sangat memihak kepada kenegaraan Palestin.

Kemasukan sesebuah negara ke dalam PBB diundi di UNGA tetapi hanya boleh diiktiraf melalui UNSC.  Walaupun UNGA telah mengundi secara besar-besaran agar Palestin diterima, AS boleh memveto terhadapnya dalam UNSC.

MAPIM menuntut PBB untuk mengadakan pembaharuan segera.  Kuasa veto adalah kontroversial.  Ia tidak pernah menjadi penggalak kestabilan antarabangsa. Fungi kuasa veto untuk menentang dominasi Amerika Syarikat tidak berkesan. 

Hakikatnya, veto adalah elemen PBB yang paling tidak demokratik, serta punca utama PBB tidak bertindak terhadap jenayah perang dan jenayah terhadap kemanusiaan yang dilakukan oleh israel kerana AS sering mengguna kuasa veto untuk menghalang tindakan PBB bila menyentuh kepentingan israel . Pengiktirafan Palestin sebagai negara sah dalam PBB menggugat israel.

 

Related Articles

Back to top button