PalestinSemasa

Mesir tolak dakwaan israel rampas Koridor Philadelphia di sempadan Gaza-Mesir

israel mendakwa telah menguasai koridor penting Gaza-Mesir ketika pencerobohan darat mereka di bandar sempadan Rafah.

Jurucakap tentera israel pada hari Rabu mendakwa kira-kira 20 terowong ditemui di kawasan koridor itu, dakwaan yang ditolak oleh Mesir yang menuduh israel menggunakan dakwaan terowong di bawah sempadan sebagai alasan untuk pencerobohan Rafah.

Jurucakap tentera israel Daniel Hagari berkata tentera israel telah mengambil “kawalan operasi” ke atas koridor Philadelphi sepanjang 14 kilometer di sepanjang sempadan Gaza-Mesir dan “menemui sekitar 20 terowong”.

Koridor itu berfungsi sebagai penampan antara Gaza dan Mesir sejak pengunduran israel dari Gaza pada 2005.

“israel menggunakan dakwaan ini untuk mewajarkan operasi di bandar Rafah dan memanjangkan perang untuk tujuan politik,” kata sumber peringkat tinggi Mesir, dipetik oleh Al-Qahera News yang berkaitan dengan negara .

Mesir berkata bahawa sebarang peningkatan aktiviti tentera israel di Koridor Philadelphi yang strategik akan melanggar perjanjian damai 1979 negara itu.

Mesir sudah merungut tentang israel mengambil alih lintasan sempadan Rafah. Koridor itu adalah sebahagian daripada zon demiliterisasi yang besar di sepanjang kedua-dua belah sempadan israel-Mesir.

Di bawah perjanjian damai, masing-masing dibenarkan mengerahkan hanya sebilangan kecil tentera atau pengawal sempadan di zon, walaupun jumlah tersebut boleh diubah suai dengan persetujuan bersama.

Pada masa perjanjian itu, tentera israel menguasai Gaza, sehingga israel menarik balik tenteranya dan peneroka haram Zionis pada tahun 2005.

Sebelum pencerobohan Rafah bermula pada 7 Mei, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu berkata sehingga 1.4 juta orang berteduh di sana. Sejak itu, satu juta telah meninggalkan kawasan itu, kata agensi PBB untuk pelarian Palestin.

SUMBER: TRTWORLD DAN AGENSI

 

Related Articles

Back to top button