Semasa

Pakistan Airlines menghentikan penerbangan ke Afghanistan kerana perselisihan dengan Taliban

PAKISTAN : Pakistan International Airlines (PIA) memutuskan bagi menghentikan penerbangan ke Kabul atas  campur tangan dan berat sebelah pihak berkuasa Taliban.

Penghentian penerbangan itu berlaku pada hari Khamis setelah pemerintah Taliban menekan syarikat itu, yang merupakan satu-satunya syarikat penerbangan antarabangsa yang beroperasi secara tetap dari Kabul.

“Penerbangan kami sering ditunda kerana sikap pihak berkuasa Kabul penerbangan yang tidak profesional,” kata jurucakap PIA, Abdullah Hafeez Khan kepada agensi berita AFP.

Dia juga berkata bahawa laluan itu akan dihentikan sehingga keadaan berubah menjadi baik.

Baru-baru ini Taliban telah memberi amaran kepada PIA dan syarikat penerbangan Afghanistan Kam Air bahawa operasi Afghanistan mereka mungkin ditangguhkan melainkan mereka bersetuju untuk menurunkan kos yang tidak dapat dijangkau oleh penduduk Afghanistan.

Kementerian pengangkutan Afghanistan mengatakan dalam sebuah pernyataan bahawa harga di laluan harus ‘disesuaikan’ agar sesuai dengan syarat tiket sebelum kemenangan Emirat Islam atau penerbangan akan dihentikan.

Sejak Lapangan Terbang Kabul dibuka kembali bulan lalu dengan keadaan yang kacau-bilau, lebih daripada 100,000 orang Barat dan Afghanistan telah cuba keluar dari Afghanistan. Ini menyebabkan  penerbangan antara Afghanistan dan Pakistan telah dibatasi dengan teruk.

Sumber : aljazeera.com

PIA menyatakan tenaga kerja di Kabul telah mengalami perubahan peraturan dan mengganggu operasi syarikat, sejak pemerintahan Taliban yang baru ditubuhkan.

Dikatakan bahawa dalam satu kejadian, perwakilan negaranya ditahan selama berjam-jam dan hanya dibebaskan setelah kedutaan Pakistan di Kabul campur tangan.

Dengan krisis kewangan yang semakin meningkat yang menimbulkan kebimbangan tentang masa depan Afghanistan di bawah Taliban, permintaan untuk penerbangan keluar menjadi tinggi.

Oleh Ummi Fatihah wartawan pelatih UiTM

Related Articles

Back to top button