PalestinSemasa

Penunjuk perasaan Israel desak Netanyahu letak jawatan, buat perjanjian tahanan dengan Hamas

Hampir 200 rakyat Israel berhimpun di Tel Aviv untuk menuntut pembebasan tahanan yang ditahan oleh Hamas di Gaza dan peletakan jawatan Perdana Menteri Benjamin Netanyahu.

Akhbar Yedioth Ahronoth berkata pada hari Sabtu tunjuk perasaan itu berlaku berhampiran bangunan Kementerian Pertahanan Israel.

Penunjuk perasaan menuntut Perdana Menteri Benjamin Netanyahu meletak jawatan dan menyalahkannya atas situasi semasa.

Netanyahu telah menghadapi protes di israel sejak awal tahun dan hampir setiap minggu berhubung rancangan baik pulih kehakimannya yang kontroversial.

Sayap bersenjata Hamas, Briged Al Qassam, berkata pada 17 Oktober bahawa seramai 250 warga Israel berada dalam tawanan mereka.

Briged Al Qassam membebaskan dua warga Amerika atas dasar kemanusiaan pada hari Jumaat, yang dikatakan sebagai tindak balas kepada usaha Qatar.

Perang ke atas Gaza

Konflik di Gaza, di bawah pengeboman dan sekatan israel sejak 7 Oktober, bermula apabila kumpulan Palestin Hamas memulakan Operasi Banjir Al Aqsa.

Hamas berkata pencerobohan itu sebagai tindakan balas terhadap penyerbuan Masjid Al Aqsa, keganasan yang semakin meningkat oleh peneroka haram Israel, dan serbuan yang konsisten ke atas rakyat Palestin di Tebing Barat yang dijajah.

Sebelum bermulanya perang, 2023 dianggap tahun paling berdarah untuk rakyat Palestin walaupun tidak melibatkan pertempuran besar antara kedua-dua pihak.

Tentera Israel kemudian melancarkan Operasi Pedang Besi ke atas Gaza yang terkepung.

Sekurang-kurangnya 4,385 rakyat Palestin, termasuk 1,756 kanak-kanak, telah terbunuh dalam serangan Israel ke atas Gaza. Angka itu berjumlah lebih 1,400 di Israel.

SUMBER: TRTWORLD DAN AGENSI

 

Related Articles

Back to top button