DuniaPalestinSemasa

Perkhidmatan Penjara Israel enggan biaya pembedahan tahanan Palestin

TEBING BARAT : Perkhidmatan Penjara Israel enggan membiayai prosedur pembedahan untuk tahanan Palestin, Israa Jaabis yang akan membantu pernafasan menerusi hidungnya.

Stesen awam Israel Kan berkata bahawa pasukan pertahanan untuk Jaabis telah mengemukakan rayuan kepada mahkamah agung rejim Israel namun mereka masih menolak.

Terdahulu, Menteri Keselamatan Dalam Negeri, Omer Barlev, berkata bahawa pembedahan untuk Jaabis tidak akan dibiayai.

Jaabis merupakan ibu kepada seorang anak berasal kampung Jabal Al-Mukaber, selatan Baitulmaqdis yang diduduki, mengalami kecederaan teruk selepas gas memasak yang diangkutnya meletup di dalam keretanya ratusan meter dari pusat pemeriksaan Israel di menduduki Baitulmaqdis pada Oktober 2015.

Mahkamah Zionis menuduh Jaabis cuba melakukan serangan terhadap tentera Israel dan menjatuhkan hukuman penjara 11 tahun.

Menurut angka Palestin, kira-kira 4,500 rakyat Palestin, termasuk 32 wanita dan 160 kanak-kanak, kini penjara tahanan Israel tanpa perbicaraan dan alasan yang munasabah.


MASA UNTUK BERTINDAK!
Sumbangan anda untuk rakyat Palestin yang menderita sangat diperlukan.

Klik :
http://tabunggaza.com

ATAU menerusi Akaun Maybank Dana MAPIM :

5628 3463 6620

MAPIM Malaysia boleh dihubungi menerusi talian Hotline MAPIM Malaysia iaitu 1300-888-038 (Isnin-Jumaat 9am-6pm) atau whatapps 012-800-2016

Ikuti update terkini
https://t.me/MapimMalaysia

Adli Effendy

Editor & News Anchor for Ummah Today

Related Articles

Back to top button