Semasa

Pertumbuhan pesat ekonomi halal perlu usaha pengharmoniaan undang-undang syariah, sivil

KUALA LUMPUR: Pertumbuhan signifikan ekonomi halal memerlukan kepada peningkatan usaha untuk membangunkan kerangka perundangan patuh syariah dan pengharmonian undang-undang syariah dan sivil, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Datuk Dr Haji Mohd Na’im Mokhtar.

Beliau berkata usaha untuk mengharmonikan dua sistem kehakiman itu penting, memandangkan undang-undang, sama ada syariah atau sivil, semakin banyak menerima impak daripada pengaruh perdagangan dan perjanjian antarabangsa, kerjasama transnasional serta pembangunan pantas dalam automasi dan pendigitalan.

“Teknologi seperti fintech (teknologi kewangan) dan blok rantai telah menguji dan memperluas sempadan perundangan dan peraturan. Dalam konteks muamalah, pembangunan produk dan industri berdasarkan prinsip halal dan mesra-Muslim sebagai sektor ekonomi baharu adalah faktor anjakan utama dalam pembangunan norma baharu perundangan dan tadbir urus,” katanya.

Datuk Dr Haji Mohd Na’im Mokhtar, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama)

Dr Haji Mohd Na’im berkata demikian dalam ucapan pembukaan yang dibacakan oleh Setiausaha Politiknya Dr Muhamad Razak Idris pada Persidangan mengenai Pengharmonian Undang-Undang Syariah dan Sivil Antarabangsa Ke-5, di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (IIUM) memetik laporan BERNAMA pada Selasa.

Beliau berkata proses pengharmonian undang-undang di Malaysia yang bertujuan memartabatkan kedudukan Islam sebagai agama Persekutuan, berdepan cabaran dan tentangan, walaupun ia relevan dalam konteks sistem perundangan Malaysia, seperti digariskan dengan jelas di bawah Perlembagaan Persekutuan.

“Konflik undang-undang pasti terjadi, sebagai contoh, perdebatan berhubung penggunaan kalimah ‘Allah’, perbalahan sekian lama bidang kuasa mahkamah sivil dan syariah, isu-isu mengenai pelaksanaan undang-undang jenayah Islam, perdebatan berterusan mengenai doktrin struktur asas dalam interpretasi perlembagaan, antaranya,” katanya.

Menghuraikan aspirasinya untuk masa depan pengharmonian undang-undang itu, Dr Haji Mohd Na’im berkata matlamat akhir ialah untuk memartabatkan undang-undang syariah kepada kedudukan berdaulatnya yang sebenar di samping menumpukan kepada bidang keserasian antara undang-undang syariah dan sivil.

“Pastinya, misinya ialah untuk menzahirkan objektif Maqasid-al-Shari’ah yang menjamin untuk melindungi agama, kehidupan manusia, minda, keturunan dan harta benda”.

“Kita mungkin tidak hidup cukup lama untuk melihat perkara ini direalisasikan, tetapi saya percaya bahawa suatu hari, ia pastinya menjadi jelas bahawa pengharmonian ialah kaedah untuk mencapai pembangunan sesuatu komuniti manusia yang mempertahankan kesaksamaan dan keadilan,” katanya.

Adli Effendy

Editor & News Anchor for Ummah Today

Related Articles

Back to top button