PalestinSemasa

Remaja Palestin berusia 15 tahun terkorban di Hebron

TEBING BARAT: Pasukan penceroboh israel menembak mati seorang pemuda berusia 15 tahun berhampiran bandar Al-Samou’, selatan Hebron pada petang Selasa lapor Kementerian Kesihatan Palestin.

Pihak Berkuasa untuk Hal Ehwal Awam memaklumkan Kementerian berkenaan mengenai kejadian menembak mati remaja itu berhampiran pos penempatan haram ‘Eshtemoa’, yang terletak di barat bandar itu.

Video di media sosial menunjukkan orang yang kelihatan seperti orang awam memegang pistol, manakala mangsa cedera terbaring di atas tanah, ketika seorang askar berdiri memerhati.

Muhammad Farid Shawqi Al-Zaarir, mangsa berusia 15 tahun

Kementerian mengenal pasti remaja yang dibunuh itu sebagai Muhammad Farid Shawqi Al-Zaarir, 15, pelajar darjah sembilan, mengesahkan remaja itu ditembak dan dibunuh oleh tentera rejim israel.

Insiden itu berlaku beberapa jam selepas seorang lagi warga Palestin, Muhannad al-Mazra, seorang petani dari Baitulmaqdis, dibunuh oleh tentera zionis di sebuah pusat membeli-belah di penempatan haram Ma’ale Adumim, timur Baitulmaqdis.

Kejadian pembunuhan zalim berturut-turut berlaku selepas gelombang keganasan yang mencengkam Tebing Barat sejak awal tahun, di tengah-tengah ketegangan yang semakin meningkat mengenai dasar dan amalan penjajahan israel di wilayah itu.

Menurut Al-Haq, sebuah pertubuhan hak asasi manusia Palestin, tentera israel telah membunuh sekurang-kurangnya 160 rakyat Palestin, termasuk 25 kanak-kanak, di Tebing Barat sejak 1 Januari. Ini adalah jumlah kematian tertinggi rakyat Palestin untuk tempoh yang sama sejak 2000, apabila intifada kedua atau kebangkitan tercetus.

Kredit foto Mosab Shawer

Al-Haq menambah bahawa kebanyakan kematian berlaku semasa serbuan rejim israel, pertempuran, dan serangan tanpa alasan. Rejim israel melanggar undang-undang antarabangsa dan hak asasi manusia dengan menggunakan kekerasan yang berlebihan dan pembunuhan, mengenakan hukuman kolektif, meluaskan penempatan haram, merobohkan rumah dan struktur Palestin, menahan dan menyeksa tahanan Palestin termasuk menyekat akses rakyat Palestin ke Baitulmaqdis dan tapak sucinya.

Komuniti antarabangsa telah berulang kali menyeru agar konflik dihentikan dan penyelesaian damai berdasarkan penyelesaian dua negara di sepanjang sempadan 1967, tetapi tiada kesan kemajuan telah dicapai dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

BACA JUGA
Malaysia kecam pencerobohan Masjid Al-Aqsa diketuai Menteri israel

Rakyat Palestin dizalimi setiap hari, tanah mereka dirampas oleh penjajahan haram israel.

Kini mereka dijajah dan dipaksa merempat dibumi sendiri.

Sumbangan anda untuk rakyat Gaza & Palestin sangat diperlukan dalam usaha meringankan penderitaan mereka.

Ayuh bersama MAPIM dalam membantu mereka, klik:
www.tabunggaza.com

ATAU menerusi
Akaun Maybank Dana MAPIM:
5622 6354 0066

MAPIM Malaysia boleh dihubungi menerusi talian Hotline MAPIM Malaysia iaitu 1300-888-038 (Isnin-Jumaat 9am-6pm) atau whatapps 012-800-2016

Ikuti update terkini
https://t.me/MapimMalaysia

Adli Effendy

Editor & News Anchor for Ummah Today

Related Articles

Back to top button