SemasaSyria

Selepas gempa, ribut melanda bahagian tengah & utara Syria

SYRIA: Angin kencang yang melanda negara itu menyebabkan korban dan kerosakan besar di beberapa gabenor, termasuk Hama.

Ketua Pengarah Hospital Nasional Hama, Dr. Salim Khalouf pada Rabu mengesahkan akibat ribut itu, 3 orang kehilangan nyawa dan sepuluh yang lain mengalami kecederaan, termasuk patah tulang dan lebam.

Jurutera Habib Khalil, Ketua Pengarah Elektrik Hama, mendedahkan bahawa angin kencang mengakibatkan bekalan elektrik terputus di beberapa lokasi. 

Ini berpunca daripada keruntuhan menara dan tiang pada semua peringkat ketegangan, gangguan dalam rangkaian, dan gangguan beberapa pintu keluar voltan sederhana daripada perkhidmatan.

Kredit foto The White Helmets

Tambah Habib lagi, terdapat gangguan bekalan elektrik di beberapa pintu keluar di kawasan Mahardah, termasuk barisan Bukhari, Hama Shaizer, Mhardah al-Shamali, al-Suqaylabiya Shayzar, dan Asilah. Tambahan pula, stesen pengubah Sharia di wilayah al-Ghab kekal tanpa bekalan kuasa.

Semasa ucapannya kepada Athr Press, Ketua Pengarah Hama Electricity mengesahkan bahawa bengkel kepada syarikat itu sedang giat berusaha untuk membaiki kerosakan dan memulihkan elektrik ke semua pintu keluar yang terjejas dengan mengetatkan rangkaian.

“Perlu diingat bahawa angin kencang di Hama menyebabkan kerosakan pada beberapa kenderaan apabila dinding atau serpihan runtuh menimpa mereka,” katanya.

Ketua Pengarah Pihak Berkuasa Am Hospital Nasional Hama, Salim Khalouf, mengesahkan kematian dua kanak-kanak di kampung Jibreen di luar bandar Hama.

Kanak-kanak itu dikenali sebagai Hala Abdul Razzaq al-Abdullah dan abangnya Mohammed, yang terbunuh apabila tembok runtuh menimpa mereka. 

Selain itu, dua sepupu mereka, Ayat al-Abdullah dan Rasha al-Abdullah, mengalami kecederaan, dengan Ayat mengalami patah tangan dan Rasha patah paha.

Seorang lelaki berusia 50 tahun bernama Bashir Ibrahim, dari Morek di kawasan utara Hama, meninggal dunia akibat tembok runtuh menimpanya. 

Di samping itu, tiga pelajar cedera di Sekolah Selatan Taiba al-Imam di kawasan utara Hama apabila tingkap jatuh ke atas mereka.

Bagi anda yang ingin turut serta dalam Misi Bantuan Kecemasan Gempa Turkiye – Syria, boleh terus menyalurkan sumbangan menerusi

Tabung Kemanusiaan MAPIM

Akaun Maybank  : 5622 6354 0066

MAPIM Malaysia boleh dihubungi menerusi talian Hotline MAPIM Malaysia iaitu 1300-888-038 (Isnin-Jumaat 9am-6pm) atau whatapps 012-800-2016

Ikuti update terkini
https://t.me/MapimMalaysia

 

Related Articles

Back to top button