PalestinSemasa

Serangan udara Israel bunuh 30 orang di kem pelarian Jabalia Gaza

Tiga puluh mayat, kebanyakannya wanita dan kanak-kanak telah ditemui dari bawah runtuhan bangunan yang dibom di kem pelarian Jabalia Gaza, unit pertahanan awam di sana memberitahu Al Jazeera.

Kementerian Dalam Negeri Gaza berkata terdapat ramai yang terkorban berikutan serangan udara Israel lewat Ahad ke atas sebuah bangunan kediaman terbesar daripada lapan kem pelarian di jalur itu.

Sekurang-kurangnya 27 orang turut cedera dengan hospital berkata mereka sedang bergelut untuk merawat yang cedera.

“Kami mengalami kekurangan ubat-ubatan dan peralatan perubatan yang teruk,” kata pengarah Hospital Indonesia di Gaza Utara kepada Al Jazeera.

Israel terus mengebom Semenanjung Gaza selama lebih dua minggu. Serangan ke atas kem itu berlaku apabila jumlah kematian di Gaza meningkat kepada 4,651 dan jumlah yang cedera kepada 14,245. 

‘Kami tidak akan selamat’

Kem Jabalia yang berpenduduk padat itu juga menempatkan tiga sekolah yang dikendalikan oleh Agensi Bantuan dan Kerja Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu bagi Pelarian Palestin di Timur. Beberapa sekolah ini telah diubah menjadi tempat perlindungan untuk ratusan keluarga yang berpindah.

Terdapat juga pengeboman awal ke atas kem oleh Israel. Amnesty International melaporkan bahawa pada 9 Oktober, serangan udara israel memusnahkan pasar di kem, salah satu kawasan paling sibuk di Gaza dan jumlah orang yang  terbunuh belum diketahui.

Seorang penduduk kem yang terselamat berkata peristiwa dua minggu lepas telah mengubah segala-galanya.

“Bagi saya,” Asmaa Tayeh, seorang penulis muda memberitahu Al Jazeera, “Saya percaya kita tidak akan selamat walaupun selepas perang berakhir. Malah, saya tidak akan berasa bebas selagi Palestin dijajah.”

Penghantaran pertama bantuan tiba di Semenanjung Gaza pada Sabtu dan Ahad tetapi kumpulan bantuan berkata ia adalah sebahagian kecil daripada apa yang diperlukan kerana beribu-ribu masih terperangkap.

Sebelum 7 Oktober, beberapa ratus trak bantuan tiba di Gaza setiap hari.

SUMBER : AL JAZEERA DAN AGENSI BERITA

 

Related Articles

Back to top button