PalestinSemasa

Wanita tua Palestin kenang kembali Nakba

Diusir dari rumahnya akibat peperangan dan berlindung di dalam khemah tanpa kepastian akan dapat kembali, pelarian warga emas Palestin, Abla Awad berasa seperti sejarah berulang dalam lingkaran tragis yang tidak berkesudahan.

Ketika dia masih gadis, dia dan keluarga terpaksa lari dari kampung mereka di kawasan yang kini dikenali sebagai Israel, ke Gaza, semasa pemindahan besar-besaran rakyat Palestin pada tahun 1948, satu peristiwa yang dipanggil oleh orang Palestin sebagai “Nakba”, atau malapetaka. 

Kini, dia terpaksa meninggalkan rumahnya sekali lagi, melarikan diri dari kem pelarian Jabalia di utara Gaza untuk mengelak serangan udara Israel, dan berlindung dengan generasi keluarganya di sebuah khemah di Khan Younis, di bahagian selatan enklaf itu.

“Saya berumur lima tahun dan saya masih ingat perpindahan itu. Keluarga kami membawa bersama-sama dengan beg mereka ke Gaza. Saya bersumpah ia sama seperti yang berlaku hari ini,” kata Awad, duduk di luar khemahnya.

“Saya seorang gadis kecil dan sekarang saya mengenang perkara yang sama…. Sejak saya berumur lima tahun, saya telah menyaksikan peperangan,” katanya, sambil cucu-cucunya berlari mengelilinginya.

‘Biar mereka buang kita ke laut’

Peperangan terbaharu, antara Israel dan Hamas, kumpulan Palestin yang memerintah Gaza, bermula pada 7 Oktober telah membunuh lebih 11,000 orang, kebanyakannya wanita dan kanak-kanak, menurut pegawai Palestin. Dianggarkan dua pertiga daripada 2.3 juta penduduk di kawasan itu telah kehilangan tempat tinggal.

“Apa yang kita lakukan kepada mereka? Setiap beberapa tahun mereka membawa Nakba baru kepada kita,” kata Awad sambil menangis.

“Mereka memindahkan kami dari rumah dan membawa kami ke Gaza. Sekarang ke mana mereka akan menghantar kami? Ke Sinai? Ke mana mereka akan membawa kami? Biarkan mereka membuang kami ke laut, barulah mereka boleh berehat tanpa Gaza dan rakyat Palestin yang miskin,” dia berkata.

Israel membantah dakwaan bahawa ia menghalau rakyat Palestin, menekankan bahawa tentera Arab menyerangnya sehari selepas ia diwujudkan, menolak rancangan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu yang akan mewujudkan negara Palestin bersama Israel.

Tentera Israel berkata perang semasanya adalah menentang Hamas, bukan orang awam, dan bahawa orang yang dipindahkan akan dibenarkan pulang apabila ia berakhir, tetapi ini telah memberikan sedikit jaminan kepada rakyat Palestin yang masih menderita akibat Nakba.

Kebanyakan orang di Gaza didaftarkan sebagai pelarian, selepas mereka atau nenek moyang mereka meninggalkan rumah pada tahun 1948.

Pada hari Selasa, seorang ahli kanan kanan kerajaan Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu berkata Gaza tidak dapat bertahan sebagai entiti bebas dan adalah lebih baik untuk penduduk Palestin di sana pergi ke negara lain.

Komen Menteri Kewangan Bezalel Smotrich mengukuhkan ketakutan di kebanyakan dunia Arab bahawa Israel mahu menghalau rakyat Palestin keluar dari tanah mereka, mengulangi Nakba.

“Saya tidak tahan lagi. Saya sangat letih dengan kehidupan ini. Kami sangat muak dengan ini, ya Allah. Kasihanilah kami. Negara-negara di dunia, tolong lihat kami, kasihanilah kami. Kami lapar. Kami telah berpindah. Berapa tahun lagi?” kata Awad, suaranya penuh keputus asaan.

SUMBER: TRTWORLD DAN AGENSI

 

Related Articles

Back to top button