PalestinSemasa

Warga Poland bertegas tinggal di Gaza demi perjuangan Palestin

Seorang lelaki Palestin di Gaza yang boleh melepaskan diri dari perang kerana kewarganegaraan Poland nya, sebaliknya memilih untuk tinggal di rumahnya yang rosak di Khan Younis, melihat keputusannya sebagai sebahagian daripada perjuangan bersejarah untuk hak Palestin di tanah air mereka.

Nama Abdul Raouf al Farra berada dalam senarai orang yang boleh meninggalkan Gaza melalui sempadan Rafah tetapi berkata ikatan emosinya dengan Gaza adalah punca menghalangnya daripada pergi.

“Jiwa saya terpaut dengan tanah ini. Ini tempat saya dibesarkan, tempat saya dilahirkan,” katanya. “Ini adalah negara saya dan mereka (Israel) tidak mempunyai pilihan selain meninggalkan tanah kami.”

Pangsapuri Al Farra di Khan Younis, sebuah bandar di bahagian selatan enklaf, mengalami kerosakan kecil akibat serangan udara pada hari Sabtu di masjid al Saqqa berhampiran, yang ditinggalkan tanpa dinding, kubah kuningnya masih berdiri di atas cangkang kosong.

“Mereka telah mensasarkan masjid dan hospital. Tidak ada tempat selamat di Gaza. Mereka fikir dengan cara ini mereka boleh memindahkan penduduk kami. Rakyat kami akan berdiri teguh di atas tanah ini. Rakyat kami akan melindungi tanah ini,” katanya.

Komitmen terhadap perjuangan Palestin

Israel telah melancarkan serangan udara dan darat tanpa henti ke atas Gaza sejak s 7 Oktober.

Serangan tentera Israel telah membunuh lebih 11,000 orang, menurut pegawai kesihatan Palestin di Gaza, menjadikan dua pertiga daripada penduduk kehilangan tempat tinggal dan menyebabkan bencana kemanusiaan.

Beberapa ratus orang dengan kewarganegaraan asing dan beberapa pesakit yang cedera parah telah meninggalkan Gaza melalui persimpangan Rafah.

Al Farra memperoleh kewarganegaraan Poland pada tahun 2010, melalui perkahwinannya dengan seorang wanita Poland dan mempunyai anak. Pasangan itu berpisah dan bekas isterinya serta anak-anak mereka, kini sudah dewasa, tinggal di luar negara. Dia telah berkahwin dengan seorang wanita Palestin.

Dia berkata anak-anaknya lebih suka dia selamat di luar Gaza, tetapi dia mempunyai saudara terdekat lain di enklaf itu serta komitmen terhadap perjuangan Palestin.

“Saya tidak akan meninggalkan penduduk di Gaza. Saya tidak akan meninggalkan keluarga saya, ibu saya, adik-beradik saya, jiran-jiran saya, kawan-kawan saya,” katanya.

“Rakyat kami telah berjuang untuk mendapatkan semula hak mereka selama 75 tahun,” katanya, merujuk kepada penubuhan Israel dan pemindahan besar-besaran rakyat Palestin pada 1948.

SUMBER: TRTWORLD DAN AGENSI

 

Related Articles

Back to top button